main logo
394

Anunțul lui Trump de retragere a SUA din tratatul INF. Reacția Moscovei

Donald Trump a anunţat că Statele Unite urmează să se retragă din tratatul INF, care se referă la armamentul nuclear cu rază medie de acțiune, un acord bilateral încheiat cu Rusia în timpul Războiului Rece.

Anunțul lui Trump de retragere a SUA din tratatul INF. Reacția MoscoveiAnunțul lui Trump de retragere a SUA din tratatul INF. Reacția Moscovei

Washingtonul a acuzat Moscova că încalcă oricum acordul de mai mulţi ani și acesta a fost motivul oficial invocat pentru denunțarea tratatului. Este o retragere motivată de „visul” americanilor de a domina singuri lumea, a reacţionat un oficial din Ministerul rus de Externe, care, la rândul său, acuză Washingtonul că a subminat „deliberat” acest acord de-a lungul anilor, transmite Știri.md cu referire la Digi24.

Washingtonul „se apropia de această etapă de mai mulţi ani, distrugând deliberat şi pas cu pas baza acestui acord”, a declarat sursa din Ministerul rus de Externe, citată sub acoperirea anonimatului de principalele trei agenţii ruse de presă.

„Această decizie intră în cadrul politicii americane de retragere din acorduri internaţionale legale ce îi impun responsabilitate egală cu cea a partenerilor săi şi îi fragilizează, astfel, ideea propriei excepţii”, a continuat această sursă.

Retragerea americană „este a doua cea mai mare lovitură aplicată oricărui sistem al stabilităţii mondiale”, prima fiind retragerea SUA, în 2001, din Tratatul ABM privind rachetele antibalistice, a declarat, la rândul său, senatorul rus Aleksei Puşkov. „Încă o dată, Statele Unite sunt cele care iau iniţiativa de a distruge înțelegerile”, a continuat el, într-un mesaj postat pe Twitter.

Donald Trump a făcut acest anunţ în condițiile în care consilierul său pe probleme de securitate naţională, John Bolton, se pregătea sâmbătă să se ducă la Moscova, pentru a continua dialogul controversat, început în iulie, între preşedintele Statelor Unite şi omologul său rus Vladimir Putin.

Consilierul, cunoscut prin poziţia sa fermă, se întâlnește la Moscova, începând de luni, cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi cu secretarul Consiliului rus de Securitate, Nikolai Patruşev.

Potrivit ziarului britanic The Guardian, Bolton este cel care a făcut presiuni asupra preşedintelui american în vederea unei retrageri din INF. Tot el a blocat orice negociere a unei prelungiri a Tratatului New Start privind rachetele strategice, care expiră în 2021 şi pe care Moscova încearcă să-l prelungească.

Retragerea americană din INF ar putea, pe de altă parte, să vizeze de fapt Beijingul. China - care nu este semnatară - poate să dezvolte fără vreo constrângere armament nuclear cu rază medie de acţiune.

Tratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) privind armamentul nuclear cu rază intermediară de acţiune a fost semnat în 1987 de liderii american şi sovietic din acea vreme, Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov.

„Rusia nu a respectat tratatul. Vom pune capăt, aşadar, acordului şi vom dezvolta aceste arme”, a anunţat sâmbătă preşedintele american, aflat într-o vizită în statul american Nevada (sud-vest). „Nu-i vom lăsa să încalce acordul nuclear şi să fabrice arme, în timp ce noi nu avem voie s-o facem”, a subliniat Donald Trump.

Administraţia americană vizează cu precădere sistemul de rachete de tip 9M729 desfășurat de Moscova, a căror rază de acţiune, potrivit Washingtonului, depăşeşte 500 de kilometri, ceea ce constituie o încălcare a tratatului INF.

Acest tratat - ce reglementează regimul rachetelor cu o rază de acțiune cuprinsă între 500 şi 5.000 de kilometri - a pus capăt crizei declanşate în anii '80 de desfăşurarea de rachete sovietice dotate cu focoase nucleare, de tip SS-20, îndreptate către capitalele occidentale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării