516
0
Anchetarea uciderii lui Jan Kuciak a scos la iveală mai multe crime
516
0

La un an şi jumătate după ce jurnalistul Jan Kuciak şi logodnica sa Martina Kusnirova au fost ucişi, procurorii de caz au spus că investigaţia a dus la descoperirea unui reţele mai ample de infracţiuni, inclusiv patru crime şi câteva asasinări planificate, potrivit Euractiv.

Luni, cei doi procurori responsabili de caz au dezvăluit descoperirile din acest dosar la o conferinţă specială de presă. Potrivit procurorilor, mai mulţi oficiali din mai multe corpuri administrative ale statului au comunicat cu omul de afaceri Marian Kocner, care a fost pus sub acuzare pentru că a ordinat asasinarea lui Kuciak, în 2018, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

Conţinutul discuţiilor lor depăşea cadrul normal de lucru, potrivit procurorilor, care au precizat că aproape alte 20 de infracţiuni au fost descoperite în timpul investigaţiei. 

Săptămâna trecută, poliţia a acuzat patru suspecţi pentru că au dus la îndeplinire patru asainate şi pentru că au ordonat comiterea altor trei crime, ale căror ţinte erau fostul procuror general adjunct Peter Sufliarsky, procurorul special Maros Zlinka şi fostul ministru de Interne Daniel Lipsic, care ulterior a fost avocatul familiei Kuciak. 

Unul dintre cei doi procurori a declarat că asasinatele nu au fost îndeplinite din pură întâmplare, dar nu a oferit alte detalii. Cei patru suspecţi au fost arestaţi în luna septembrie a anului trecut. 

Procurorul s-a plâns de faptul că investigaţia are de suferit din cauza unor informaţii din surse anonime, care apar în presă. 

„În timpul investigaţiei, activităţile organismelor de ordine au fost şi sunt permanent puse la îndoială de către politicieni şi presă. 

Aceste atacuri sunt neîntemeiate şi întrebarea este pe cine servesc şi ce scop au. Presa a devenit parte a unui joc de manipulare”, a spus procurorul. 

Controversatul om de afaceri Marian Kocner a fost acuzat că a ordonat uciderea lui Kuciak şi poliţia analizează în prezent mesajele sale telefonice. 

Ei au găsit peste 10.000 de mesaje care au nevoie de analiză detaliată. Conversaţiile sale includ mesaje de la mai mulţi reprezentanţi ai sistemului judiciar şi alte autorităţi ale statului. Potrivit procurorilor, conţinutul mesajelor a arătat că şi alte crime au fost comise. 

„Consider că această informaţie este extrem de importantă. Mă încred pe deplin în echipa de investigaţii şi în procurorii supervizori. Acest lucru este necesar ca cetăţenii să-şi poată menţine încrederea în lege şi justiţie”, a spus preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputorva, ca răspuns la cele publicate de procurori. 

Fostul preşedinte Andrej Kiska a declarat că investigaţia „a confirmat cuvintele mele legate de crima organizată, care a devenit parte din stat”. 

Procurorul a confirmat, de asemenea, că unii oameni au primit informaţii despre jurnalişti şi procurori de la poliţie, dar nu a vrut să menţioneze cine ar fi extras aceste informaţii din bazele de date ale poliţiei. 

Kuciak a fost asasinat în februarie 2018, după ce a desoperit mai multe fraude în care erau implicaţi Kocner şi politicieni importanţi din partidul Smer al prim-ministrului Robert Fico. 

Cu aproximativ două luni înainte de moartea sa, jurnalistul le-a spus poliţiştilor că Kocner îl ameninţase. Protestele masive care au urmat asasinării lui Kuciak şi acuzaţiile de corupţie l-au determinat pe Fico să demisioneze în martie 2018.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter