main logo
385

Anchetă internă privind relația șefului Pentagonului cu compania Boeing

Pentagonul a deschis o anchetă internă privind relaţiile dintre secretarul interimar al apărării Patrick Shanahan şi constructorul aeronautic Boeing, fostul său angajator timp de 30 de ani.

Anchetă internă privind relația șefului Pentagonului cu compania Boeing

Patrick Shanahan a fost unul dintre vicepreşedinţii companiei Boeing, unul dintre principalii beneficiari ai contractelor de armament ale Pentagonului, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.ro.

„L-am informat în legătură cu faptul că am deschis această anchetă”, a declarat Drwena Allen, purtătoarea de cuvânt a Inspectorului General al Departamentului Apărării, un organism independent însărcinat cu anchete interne în această administraţie extinsă.

Shanahan „salută examinarea de către Inspectorul general a plângerii depuse de către Grupul Cetăţeni pentru responsabilitate şi etică din Washington (CREW)”, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, Tom Crosson.

Într-o scrisoare făcută publică săptămâna trecută, acest grup a cerut Inspectorului general să deschidă o investigaţie în urma unor informaţii publicate de site-ul de ştiri Politico privind afirmaţii pe care Shanahan le-ar fi făcut în privat în favoarea companiei Boeing şi în detrimentul concurentului său Lockheed Martin.

CREW a menţionat în special un pachet de un miliard de dolari în proiectul de buget al Pentagonului anunţat recent pentru achiziţionarea a opt avioane Boeing 15EX.

„A fost semnalat că Shanahan a pledat pentru Boeing în discuţii privind contracte guvernamentale, el a spus că Boeing ar fi făcut o treabă mult mai bună decât Lockheed Martin dacă ar fi câştigat contractul” acordat acestei firme pentru avioane de luptă F-35, a adăugat CREW.

„Prin comportamentul şi comentariile sale, este posibil ca secretarul interimar al Apărării să fi încălcat regulile etice ale Pentagonului”, a adăugat organizaţia citată.

La sosirea sa la Pentagon în calitate de adjunct al secretarului Apărării, Jim Mattis, în iunie 2017, Shanahan a semnat un acord cu Pentagonul prin care s-a angajat să nu participe la nicio discuţie privind compania Boeing.

„Secretarul interimar a fost întotdeauna determinat să-şi respecte angajamentul etic convenit cu Pentagonul”, a declarat Crosson.

„Acest acord prevede că toate chestiunile legate de Boeing sunt gestionate de anumiţi oficiali din cadrul Pentagonului pentru a elimina orice conflict de interese perceput sau real cu Boeing”, a adăugat el.

Shanahan a ajuns la conducerea Pentagonului când Mattis a demisionat în decembrie pentru a protesta împotriva retragerii trupelor americane din Siria decisă în mod unilateral de către preşedintele Donald Trump. Acesta nu a nominalizat încă un candidat care să-i succeadă lui Jim Mattis.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării