main logo
417

Ancheta CNN: Rusia să-i influențeze pe tinerii americani pe Facebook

Rusia încearcă să-i influențeze pe tinerii americani cu vederi de stânga, care se informează de pe rețelele de socializare.

Ancheta CNN: Rusia să-i influențeze pe tinerii americani pe Facebook

Este concluzia unei anchete a CNN, care a investigat sursele de finanţare a trei pagini de Facebook, care popularizau idei controversate, şi a descoperit că erau finanţate de propaganda rusă, transmite Știri.md cu referire la protv.md.

Îngrijorător este faptul că cele trei pagini au strâns împreună peste 30 de milioane de vizionări în doar 6 luni.

“E uimitor cum aceeaşi naţiune care de doi ani acuză Rusia de implicare în alegerile prezidenţiale din 2016 aplaudă acum implicarea Statelor Unite în Venezuela.”

Asemenea clipuri video au strâns zeci de milioane de vizualizări pe Facebook. Grafica şi mesajele au fost concepute să-i atragă pe tinerii americani. Cei care le văd nu ştiu însă că factura pentru acest conţinut este plătită de... guvernul rus.

Experţii au identificat trei pagini de Facebook folosite de Kremlin pentru a influenţa publicul american. 

Bret Schafer, analist German Marshall Fund: “Vizaţi sunt tinerii cu vederi politice de stânga, din generaţia Y, care îşi iau informaţiile din mediul digital. Clipurile video au o calitate înaltă. Zici că sunt făcute de Vice sau de Buzzfeed.”

Reporter: “Dar sunt finanţate de un stat?”

Bret Schafer, analist German Marshall Fund: “Sigur sunt finanţate la nivel de stat. Puteţi verifica registrele germane.”

Documentele arată că paginile au fost create de o companie de media, cu sediul în Berlin, deţinută de o subsidiară a postului Russia Today, care e finanţat de guvernul rus şi e considerat a fi parte centrală a maşinăriei de propagandă ruseşti. 

Jurnaliştii CNN au vorbit cu doi americani stabiliţi în Germania care creează conţinut pentru paginile cu pricina. Amândoi susţin că îşi promovează propriile idei, şi nu pe ale Moscovei. 

Rania Khalek, producător Soapbox: “Eu îmi aleg subiectele, scriu conţinutul şi mă ocup de producţie, fără implicarea altcuiva. Dacă mă opun implicării Statelor Unite în vreun război voi fi acuzată automat că promovez ideile Kremlinului?”

Întrebaţi de ce nu îşi informează publicul că sunt finanţaţi de Moscova, iată ce răspuns au dat cei doi...

J. Ray Sparks, producător Maffick: “Publicul nu e interesat de asemenea detalii, aşa că sursa nu este menţionată. Publicului nu-i pasă.”

CNN a notificat Facebook, iar compania a decis să suspende cele trei pagini până când vor informa publicul în legătură cu afilierea lor politică.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării