main logo
372

Amsterdam va avea cea mai mare taxă turistică din Europa

Orașul are și acum una din cele mai mari taxe din Europa. Dar de anul viitor, Amsterdam va cere și mai mulți bani de la turiști: o taxă de 3 euro pentru fiecare noapte petrecută într-un hotel.

Amsterdam va avea cea mai mare taxă turistică din Europa

Aceasta se va adăuga peste cele 7% din prețul camerei percepute în prezent, transmite Știri.md cu referire la hotnews.ro.

Înseamnă că o noapte într-un hotel cu o stea din Amsterdam va aduce o taxă turistică mai mare decât de la cele mai bune hoteluri cu cinci stele din marile capitale europene.

Tim Fairhurst, director pentru politici la ETOA (European Tourism Association) spune: „Va face probabil din Amsterdam orașul cu cele mai mari taxe pentru o noapte la hotel, în medie”.

Pentru 28 martie, hotelul cu o stea Rembrandt Square oferă o cameră dublă cu baie comună pentru 132,46 euro pe Booking.com. Peste aceasta, taxa turistică va veni cu 15,97 euro – 9,97 taxa pe cameră plus 3 euro pentru fiecare ocupant.

La Berlin, unde taxa turistică este 5%, cel mai scump hotel la acea dată – Adlon Kempinski, unde printre oaspeții din trecut s-au numărat Barack Obama, Angelina Jolie și Michael Jackson care și-a legănat înspăimântător copilul peste balcon – cere 249,35 euro pentru cameră și 11,65 taxă turistică.

Roma are în prezent cea mai mare taxă turistică fixă din Europa, de 7 euro pe persoană și noapte. Aceasta înseamnă că o cameră la Hotel de Russie, care costă 815 euro pentru 28 martie, va percepe o taxă de 14 euro, mai mică decât hotelul de o stea din Amsterdam.

Dortmund are cea mai mare taxă turistică procentuală, de 7,5% din prețul camerei. Aceeași noapte, petrecută la cel mai scump hotel din Dortmund – Fountain Loft, unde costă 249,02 euro – va impune doar 14,02 euro ca taxă turistică.

Chiar și în ianuarie, în sezonul cel mai ieftin, o noapte prin Booking.com la cel mai scump hotel de o stea din Amsterdam – International – va implica o taxă turistică mai mare decât la cele 11 „palais” din Paris, acelea apreciate atât de „excepționale” încât sunt dincolo de cinci stele.

În ianuarie, o cameră pentru doi la Hotel International va costa 62 de euro, plus 4,05 taxa turistică și încă 6 pentru cei doi ocupanți. 

În contrast, Mandarin Oriental Paris, unde camera costă 1.435 de euro pentru aceeași noapte, va percepe doar 10 euro ca taxă turistică pentru doi.

Copiii sub 16 ani sunt scutiți de noua taxă la Amsterdam, iar campingurile vor percepe doar 1 euro per adult. Iar dacă veți sta prin Airbnb sau într-o proprietate închiriată, nu vă imaginați că veți fi scutiți – taxa existentă va fi mărită la 10% din costul chiriei.

Amsterdam a fost invadat prin supraturism, cu 18 milioane de vizitatori venind anual peste cei 867.000 de rezidenți. Autoritățile au luat măsuri pentru descurajarea turiștilor prea zeloși, demontând în decembrie 2018 însemnul „iamsterdam” – un fost loc pentru selfie – lângă Rijksmuseum și anunțând în martie 2019 o interdicție pentru tururi „nerespectuoase” în Red Light District. 

Interdicția, ca și o limitare a mărimii grupurilor la 15 persoane în centrul medieval, va intra în efect pe 1 ianuarie 2020.

De anul viitor, și Veneția a anunțat planuri de a introduce o taxă de acces zilnică de 10 euro în sezonul de vârf, dar care-i va afecta pe vizitatorii de o zi și nu pe cei care petrec noaptea (și care plătesc o taxă turistică de până la 5 euro pe persoană și noapte).

Barcelona și Dubrovnik, de asemenea victime ale supraturismului, taxează 2,25, respectiv 1,35 euro pe persoană și noapte și nu au anunțat intenții de majorare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării