main logo
472

Americanii și francezii și-au trimis artileria grea în Siria

O coaliție a combatanților arabi și kurzi în Siria, sprijinită de artileria forțelor franceze și americane, au înaintat duminică în ultimul bastion al grupării jihadiste Daesh (ISIS) în provincia Deir Ezzor (sud), informează AFP, citând o organizație neguvernamentală.

Americanii și francezii și-au trimis artileria grea în SiriaAmericanii și francezii și-au trimis artileria grea în Siria.

Forțele democratice siriene (FDS), susținute de asemenea de raiduri aeriene ale coaliției internaționale antijihadiste conduse de Washington, au lansat la începutul lunii mai etapa "finală" a ofensivei lor împotriva Statului Islamic, transmite Știri.md cu referire la ziare.com.

Ele sunt poziționate la est de fluviul Eufrat, care împarte în două provincia Deir Ezzor, în timp ce forțele pro-regim sunt postate la vest.

„Lupte crâncene au loc în împrejurimile satului Hajine, precum și în jurul localității Baghuz", cucerită cu o săptămâna în urmă de FDS, a indicat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Combatanții FDS înaintează pe teren "datorită tirurilor artileriei americane și franceze", a afirmat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, precizând că ei cuceriseră în ajun o "colină care domină Hajine și două sate din împrejurimi".

Coaliția antijihadista a anunțat la 3 mai pe Twitter că soldați francezi participau la operațiunile împotrivă Statului Islamic în Valea Eufratului.

„La începutul operațiunii, soldații americani și francezi recurseseră inițial la raiduri aeriene, iar artileria le-a venit în sprijin pe măsură înaintării trupelor", a indicat Abdel Rahmane.

Potrivit lui, operațiunea are loc "în coordonare cu forțele irakiene staționate de cealaltă parte a frontierei pentru a respinge orice tentativă de infiltrare sau de fugă a jihadistilor".

Trei mari sate rămân încă sub controlul Statului Islamic în această zonă: Hajine, Sussa și Al-Shaafa, potrivit OSDO.

Trupele americane și franceze sunt desfășurate "în baze militare ridicate de Washington în jurul principalelor terenuri petrolifere din regiune, în special cel de la Al-Omar", unul dintre cele mai mari din Siria, potrivit lui Abdel Rahmane.

Înfrânt în urmă multiplelor operațiuni militare, Statul Islamic nu mai controlează decât mai puțin de 3% din teritoriul sirian, conform OSDO. El este prezent în pungi deșertice din centru și est, precum și la sud de Damasc.

Războiul în Siria a izbucnit în 2011 după reprimarea sângeroasă a manifestațiilor pașnice în favoarea reformelor democratice. Conflictul a crescut în complexitate odată cu trecerea anilor prin implicarea grupărilor jihadiste și a puterilor străine, soldându-se cu peste 350.000 de morți până în prezent.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării