main logo
459

Americanii aleg un nou Congres. Scrutinul, ca un referendum pentru Trump

Mai sunt câteva ore până când în Statele Unite va începe votul în urma căruia va fi ales un nou Congres.

Americanii aleg un nou Congres. Scrutinul, ca un referendum pentru Trump

Scrutinul vine la jumătatea mandatului lui Donald Trump şi este considerat de mulţi analişti un test pentru politicile de până acum ale Casei Albe. Democraţii au nevoie să câştige 23 de mandate de la republicani, astfel încât să aibă majoritate în Camera Reprezentanţilor, iar sondajele şi analiştii arată deja că vor reuşi. În schimb, republicanii ar urma să-şi păstreze majoritatea în Senat. Peste 30 de milioane de americani au votat deja anticipat, mulţi dintre ei fiind tineri, transmite Ştiri.md cu referire la Digi24.

Preşedintele american Donald Trump a încercat să convingă electoratul lăudându-se că primii săi doi ani de mandat coincid cu o performanţă economică foarte bună pentru Statele Unite.

Donald Trump: „Dacă democraţii radicali vin la putere, vor distruge economia şi viitorul ţării noastre. Un vot pentru republicani este un vot pentru continuare prosperităţii noastre extraordinare. Programul democraţilor va crea un coşmar socialist.”

De partea cealaltă a baricadei, predecesorul lui Donald Trump, Barack Obama, a făcut campanie electorală pentru democraţi, atacându-l pe actualul preşedinte.

Barack Obama: „Văd că încep să se trezească oamenii care luau de bune anume progrese făcute, că femeile sunt tratate cu respect, că oamenii nu sunt judecaţi în baza culorii pielii sau a numelui de familie, că ne aşteptăm la decenţă, onestitate şi claritate de la oamenii din funcţii înalte. Oamenii s-au trezit şi au realizat că acestea nu pot fi luate de bune şi că trebuie să lupte pentru ele.”

Miza scrutinului este uriaşă: controlul ambelor camere ale Congresului. Vor fi alegeri pentru o treime din mandatele din Senat şi pentru toate celor 435 din Congres.

Cele mai multe dintre fotolii vor fi câştigate tot de partidul care le deţine în prezent. Dar în 75 de colegii sunt întreceri strânse între republicani şi democraţi, iar balanţa poate înclina în oricare parte. Aici se va decide ce formaţiune va deţine majoritatea în noul congres.

Analiştii cred că prezenţa la vot va fi de circa 45 la sută, cea mai mare din ultimii 50 de ani pentru alegerile legislative.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării