main logo
421

Ambasadorul UE la Kiev, despre riscurile unui nou război al gazelor

Ambasadorul Uniunii Europene în Ucraina, Matti Maasikas, a declarat pentru publicaţia online "Evropeiska Pravda" că Bruxelles-ul şi Kievul s-au pregătit pentru diverse scenarii în contextul unui eventual "război al gazelor" pe care l-ar putea declanşa Federația Rusă, însă a subliniat că negocierile trilaterale pe această temă sunt în plină desfășurare.

Ambasadorul UE la Kiev, despre riscurile unui nou război al gazelorColaj: radiochisinau.md

Întrebat dacă UE se așteaptă la un nou conflict pe tema gazelor și la suspendarea tranzitului de gaz prin conductele ucrainene, diplomatul a menţionat că îi este greu să răspundă, transmite Știri.md cu referire la rador.ro.

"Este foarte dificil. Dar vă pot asigura că atât UE, cât și Ucraina sunt foarte bine pregătite pentru diverse scenarii. Pe de altă parte, negocierile trilaterale (negocieri între Ucrainei şi Rusia, intermediate de UE, cu privire la unui nou contract de tranzit, n.red) sunt încă în desfășurare, iar vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, care prezidează aceste negocieri, face acest lucru foarte bine" - a asigurat reprezentantul UE la Kiev.

Chiar dacă Šefčovič nu va mai fi vicepreședinte al Comisiei Europene începând cu data de 1 decembrie, Maasikas asigură că "cel puțin Comisia Europeană, ca organizație, va rămâne". "Și cred că vor face tot posibilul să se ajungă nu doar la un nou contract, ci la un contract potrivit. Voi fi direct şi voi spune că simpla prelungire cu un an contractului actual, pentru a acorda Rusiei timp să finalizeze noua conductă ce ocoleşte Ucraina, nu este o opțiune bună. Scopul acestor negocieri este să ajungem la un acord stabil și pe termen lung privind aprovizionarea cu gaze prin conductele Ucrainei" - a adăugat ambasadorul UE la Kiev, Matti Maasikas.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării