main logo
313

Ambasador: Războiul a accelerat depunerea cererii de aderare la UE

Ambasadorul Franţei în Moldova, Paul Graham, consideră că "războiul din Ucraina a accelerat procesul de depunere a Moldovei a cererii pentru aderarea la Uniunea Europeană".

Ambasador: Războiul a accelerat depunerea cererii de aderare la UEFoto: flickr.com

Potrivit Infotag, diplomatul a făcut aprecierea ieri, într-un interviu acordat portalului Agora, transmite Știri.md.

"Suntem conştienţi de aspiraţiile europene ale Moldovei, că cetăţenii au făcut alegeri în favoarea unei forţe politice care pledează pentru integrarea în UE. Înţelegem că Moldova se pregătrea să depună această cerere de aderare, dar urma s-o facă mai târziu.

Dar războiul a schimbat totul. Trebuie să privim diferit candidatura Republicii Moldova, în contextul mai larg al Ucrainei şi Georgiei. Războiul declanşat de Rusia a dat un impuls istoriei. Şi Uniunea Europeană ar trebui acum să ia în considerare mai rapid cererea Moldovei. În contextul accelerării istoriei, trebuie menţionat că întreaga dezvoltare a Uniunii Europene este legată de pace şi război", a spus ambasadorul.

El a menţionat că există trei componente principale ale integrării în UE - politică, economică şi legislativă.

"Componenta politică conţine o evaluare a modului în care funcţionează instituţiile statului, cum funcţionează legile, cât de dezvoltată este democraţia şi cum sunt protejate drepturile minorităţilor. A doua componentă se referă la economie - dacă există o adevărată economie de piaţă în Moldova şi este suficient de puternică pentru a concura pe pieţele europene", a spus diplomatul francez.

El a explicat că a treia componentă este "un set de reguli, directive, care împreună formează baza activităţilor comune ale statelor membre".

"Este necesar să verificăm dacă Moldova este aproape de aceste reguli şi standarde sau este capabilă să le abordeze. Vestea bună este că de mulţi ani Republica Moldova lucrează în cadrul Acordului de asociere cu Uniunea Europeană şi al Acordului de liber schimb, precum şi al liberalizării vizelor. Plus programul "Erasmus plus", care le permite studenţilor moldoveni să studieze în Franţa, Germania sau într-o altă ţară europeană. În acest sens, Moldova are mai mult succes", a spus Paul Graham.

Potrivit acestuia, pentru a fi evaluată după toate aceste criterii, a fost necesar ca Moldova să dea răspunsuri detaliate la peste două mii de întrebări ale Comisiei Europene. Pe baza acestor răspunsuri, va fi întocmit un raport pentru examinarea de către Consiliul European a cererii Moldovei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării