main logo
1101

Alexandr Lukașenko eliberează încă 30 de protestatari din închisoare

Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, a anunțat că a grațiat 30 de deținuți condamnați pentru participarea la protestele de stradă din anul 2020, când a câștigat un nou mandat, în alegeri considerate de mulți ca nelibere și incorecte.

Alexandr Lukașenko eliberează încă 30 de protestatari din închisoareAleksandr Lukașenko/Foto: Sergei GAPON/AFP/Profimedia

De menționat că Alexandr Lukașenko a eliberat 18 persoane din închisoare la începutul lunii iulie și a anunța grațierea a 30 de persoane pe 16 august curent, transmite Știri.md, cu referire la europalibera.org. 

Printre cei eliberați se numără persoane bolnave și persoane în vârstă. Potrivit Reuters, unii dintre ei deja se apropiau de sfârșitul pedepsei. 

Câteva nume mai cunoscute sunt: liderul sindical Vasil Berasnieu, fostul candidat prezidențial al opoziției Rîhor Kastusiou și Ksenia Luțkina, o fostă jurnalistă a televiziunii de stat care suferă de o tumoare pe creier.

Iar potrivit Agenției belaruse de știri Belta, printre cei eliberați se numără 23 de bărbați și șapte femei, majoritatea părinți de copii mici și adolescenți. 

„Această decizie este un gest de omenie. Ei au primit o șansă de a se întoarce la viața normală, la familiile lor și la muncă”, a transmis Belta, citând serviciul de presă al lui Lukașenko.

Chiar și așa, opoziția exilată susține că eliberarea deținuților este binevenită, însă nu semnalează o schimbare serioasă în politică. 

Iar gruparea pentru drepturile omului „Viasna” a afirmat că reprimarea criticilor puterii în Republica Belarus este, de fapt, în creștere, și nu în scădere, cel puțin 170 de persoane fiind condamnate în luna iulie pentru infracțiuni legate de politică.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării