main logo
548

Alegerile din Zimbabwe, câștigate de Crocodilul Emmerson Mnangagwa

Emmerson Mnangagwa, liderul interimar al republicii africane după căderea lui Mugabe, a câștigat la limită alegerile prezidentiale.

Alegerile din Zimbabwe, câștigate de Crocodilul Mnangagwa

Emmerson Mnangagwa, fosta mână dreaptă a lui Robert Mugabe, a fost ales din primul tur preşedinte al statului Zimbabwe, o victorie imediat respinsă vineri de opoziţie, care a anunţat că va contesta rezultatul în justiţie, transmite Știri.md cu referire la protv.md.

Mnangagwa, care conduce ţara de la căderea de la putere în noiembrie, după 37 de ani, a lui Mugabe, a obţinut 50,8% din voturi, faţă de 44,3% scorul principalului său adversar, Nelson Chamisa, conform rezultatelor oficiale definitive.

La 75 de ani, câştigătorul anunţat de preşedintele comisiei electorale a salutat pe Twitter “un nou început” şi a făcut apel la unitate, în pace şi iubire, pentru a construi “un nou Zimbabwe pentru toţi”.

Dar opoziţia a respins imediat victoria sa, anunţând că va sesiza justiţia. “Rezultatele sunt false, (...) le respingem, vom denunţa întregul proces în faţa unui tribunal”, a declarat purtătorul de cuvânt al Mişcării pentru Schimbare Democratică, formaţiunea lui Nelson Chamisa.

De la obţinerea independenţei în 1980, Zimbabwe nu a avut decât doi preşedinţi, ambii proveniţi din formaţiunea ZANU-PF: Robert Mugabe, care a condus cu mână de fier ţara timp de 37 de ani, şi Emmerson Mnangagwa, poreclit “Crocodilul”, ajuns la putere după o lovitură de forţă a armatei.

La anunţarea rezultatelor din noaptea de joi spre vineri, străzile din Harare şi ale fiefului opoziţiei, Bulawayo (sud), erau goale.

Doar militari şi poliţişti erau vizibili în puncte nevralgice ale capitalei.

Cu o zi înainte, guvernul a avertizat că nu va tolera nicio contestare, dupămoartea a şase persoane în cursul unei manifestaţii a opoziţiei ce a fost reprimată de armată cu focuri de armă.

Manifestanţii denunţau fraudele, în opinia lor, din cadrul procesului electoral.

Robert Mugabe, care a condus Zimbabwe de la independenţă, din 1980, a fost forţat să demisioneze în noiembrie sub presiunea armatei, a străzii şi a partidului său, Zanu-PF, aflat încă la putere. 

El a fost înlocuit câteva zile mai târziu de Emmerson Mnangagwa, fostul său vicepreşedinte, pe care îl destituise cu puţin timp înainte la sugestia soţiei sale, Grace Mugabe, care nu şi-a ascuns intenţia de a-i succede în funcţie.

Mnangagwa a promis în mod repetat că atât el, cât şi noua sa echipă vor lucra din greu pentru recâştigarea încrederii cetăţenilor şi a investitorilor străini şi că alegerile generale prevăzute pentru 2018 se vor desfăşura “liber şi corect”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării