29 iunie, 16:20
261
0
Alegeri locale în Franța: Partidul lui Macron a suferit o înfrângere dură
29 iunie, 16:20
261
0

Francezii s-au prezentat duminică la urne, pentru turul doi al alegerilor locale, scrutin amânat cu trei luni din cauza pandemiei COVID-19.

Foto: spotmedia.ro

Absenteismul a fost puternic – 59,5%, potrivit Ministerului de Interne, transmite Știri.md cu referire la spotmedia.ro.

O puternică ascensiune ecologistă la Marsilia şi Lyon, o victorie a premierului francez Edouard Philippe la Le Havre şi o victorie uşoară a lui Anne Hidalgo la Paris constituie primele învăţăminte ale acestui scrutin, în care partidul lui Emmanuel Macron a suferit o înfrângere dură.

La un an după ce au obţinut locul trei în alegerile europene, Verzii, aliaţi cu stânga, sunt marii câştigători ai acestui scrutin, prin victorii răsunătoare la Lyon şi Marsilia, unde au pus capăt erelor Gérard Collomb şi Jean-Claude Gaudin.

Ecologistul Grégory Doucet a obţinut o victorie în capitala galilor, iar candidata uniunii de stânga Michèle Rubirola, cu aproape 40% din voturile exprimate, la Marsilia.

Verzii au obţinut de asemenea victorii la Strasbourg – prin Jeanne Barseghian – şi la Bordeaux – prin Pierre Hurmic – un bastion al dreptei de după război.

Un incredibil val verde

Valul ecologist ”este istoric, este un incredibil val verde”, a declarat la LCI deputatul european de la Europe Ecologie-Les Verts (EELV) Yannick Jadot.

”Este o imensă provocare, nu trebuie să ne amăgim”, a apreciat la acelaşi post parlamentarul ecologist european Daniel Cohn-Bendit.

Emmanuel Macron l-a felicitat duminică seara pe Edouard Philippe pentru ”frumoasa victorie” – cu 58,8% din voturile exprimate la Le Havre, unde premierul a învins un candidat comunist.

”Este o victorie răsunătoare”, a comentat directorul general adjunct al Institutului de sondare Ifop Frédéric Dabi. ”Edouard Philippe ţine edificiul macronian, având în vedere popularitatea sa în rândul dreptei, pensionarilor şi simpatizanţilor republicani”.

Aubry, realeasă la limită la Lille

La Paris, socialista Anne Hidalgo şi-a exprimat bucuria realegerii cu peste 50% din voturi.

Martine Aubry, care a candidat la al patrulea mandat la Lille, a fost realeasă cu un scor extrem de stâns împotriva candidatului EELV Stéphane Baly.

Partidul Socialist (PS) se poate mândri, de asemenea, cu victorii la Nancy, Nantes, Quimper, Brest, Clermont-Ferrand, Rouen, Laval, Le Mans şi Saint-Denis, un fost fief comunist, unde Ericka Bareigts a obşinut o victorie.

Deputatul Rassemblement national (RN, fost FN, extremă dreapta) Louis Aliot a obţinut o victorie la Perpignan, cu 122.000 de locuitori, cea mai mare comună cucerită de tabăra lui Marine Le Pen.

Preşedintele RN a salutat o ”adevărată mare victorie”, care marchează în opinia sa ”sfârşitul frontului republican” împotriva taberei sale.

Între alte rezultate, preşedintele MoDem François Bayrou a fost reales la Pau, la fel ca primarul ”compatibil cu Macron” al Toulouseului, Jean-Marc Moudenc.

Alegeri catastrofale pentru președintele francez

La trei ani de la instalarea lui Emmanuel Macron la Elysée, LREM nu a cucerit niciun oraş mare, dar şi-a atins obiectivul de a obţine 10.000 de aleşi în consiliile municipale, aşa cum a anunţat la France 2 o purtătoare de cuvânt a Guvernului, Sibeth Ndiaye, care şi-a exprimat ”dezamăgirea” faţă de disensiuni.

Frédéric Dabi consideră că aceste alegeri sunt ”catastrofale” pentru şeful statului.

”Ingredientele unei victorii municipale au la bază tripticul bilanţ-încarnare-proiect, un lucru pe care La République en marche (LREM) nu l-a avut absolut deloc”, a apreciat reprezentantul Ifop.

Emmanuel Macron s-a angajat să-şi ”reinventeze” preşedinţia – prin prezentarea în iulie a unui plan detaliat al ultimilor doi ani de mandat, meniţi să-l plaseze pe orbita alegerilor prezidenţiale din 2022.

Această reînnoire ar putea trece printr-o remaniere guvernamentală, în care preşedintele va fi nevoit să ţină cont de mesajul ”verde” al alegerilor municipale.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter