main logo
644

Alegeri în Spania: Primele rezultate arată că socialiștii conduc

După numărarea a peste 60% din voturi, Partidul Socialist (PSOE) se situează pe primul loc cu 29.45 % din sufragii şi ar obţine 124 de locuri în Parlament, mai mult comparativ cu cele 85 obţinute la scrutinul legislativ din 2016.

Alegeri în Spania: Primele rezultate arată că socialiștii conduc

PSOE se va vedea aşadar nevoit să formeze o coaliţie eterogenă pentru a continua să guverneze Spania, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

Conservatorii din Partidul Popular (PP) se situează pe locul al doilea, cu 16% din voturi, adică 65 de locuri, cu mult sub cifra reuşită în 2016, când a obţinut 137 de locuri.

Liberalii din formaţiunea Ciudadenos ar obţine în jur de 57 de locuri, faţă de 32 în 2016.

Partidul de extremă dreapta Vox confirmă intrarea în Parlament, obţinând 9.97% din sufragii şi 23 de locuri.

Vox, o formaţiune politică practic necunoscută înainte de a-şi face intrarea pe scena politică în parlamentul Andaluziei anul trecut, a dus la renaşterea extremei drepte într-o ţară în care acest curent devenise nesemnificativ după moartea lui Franco în 1975. Partidul a câştigat destul de rapid popularitate, atrăgând electorat din rândurile susţinătorilor PP şi Ciudadenos.

Chiar dacă şi-ar uni forţele, aceste trei partide nu ar putea re-edita succesul obţinut în Andaluzia, fieful PSOE, unde au reuşit să-i detroneze pe socialişti la începutul anului.

Participarea la vot a fost masivă, 75.41 %, cu aproape 9% mai mult decât în 2016, potrivit ministerului de interne de la Madrid. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării