main logo
2421

Alegeri în Georgia: Președintele a cerut oamenilor să iasă în stradă pentru a protsta

Președintele Georgiei, Salome Zurabișvili, a cerut duminică oamenilor să iasă în stradă luni seara pentru a protesta față de rezultatele alegerilor parlamentare disputate de sâmbătă, după ce comisia electorală a anunțat că partidul de guvernământ le-a câștigat, informează Reuters.

Alegeri în Georgia: Președintele a cerut oamenilor să iasă la protesteFoto: digi24.ro

Partidul Visul Georgian a obținut aproape 54% din voturi, a declarat comisia, în timp ce partidele de opoziție au contestat rezultatul, iar observatorii au raportat încălcări semnificative, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Salome Zurabișvili, o fostă aliată a formațiunii politice Visului Georgian, a devenit un critic feroce al partidului de guvernământ. Ea a declarat că nu recunoaște rezultatele scrutinului și a vorbit despre vot ca despre o operațiune specială a Rusiei. 

„Suntem martori și victime ale unei operațiuni speciale rusești, o formă modernă de război hibrid împotriva poporului georgian”, a declarat ea, conform AFP. 

Președintele Georgiei nu a clarificat dacă consideră că Rusia a avut un rol direct în alegeri, notează Reuters. 

„A fost o fraudă totală, o eliminare totală a voturilor voastre”, le-a spus reporterilor Salome Zurabișvili, flancată de liderii partidelor de opoziție georgiene. 

Salome Zurabișvili a cerut georgienilor să protesteze luni seara în centrul capitalei Tbilisi „pentru a anunța lumea că nu recunoaștem aceste alegeri”.

Cu buletinele din aproape toate secțiile de votare numărate, rezultatele scrutinului au fost o lovitură pentru georgienii pro-occidentali care au prezentat alegerile drept o alegere între un partid de guvernământ care a aprofundat legăturile cu Rusia și o opoziție care urmărește o integrare rapidă în UE. 

Visul Georgian, care se îndreaptă acum spre un al patrulea mandat, va ocupa 89 de locuri în Parlament, cu unul mai puțin decât a obținut în 2020. Partidele de opoziție pro-occidentale au obținut 61 de locuri. 

Fostul președinte Mihail Saakașvili, aflat în închisoare și, de asemenea, foarte critic la adresa guvernului, a cerut, de asemenea, „demonstrații masive” pentru a „a arăta lumii că luptăm pentru libertate”, potrivit AFP. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării