main logo
444

Alarmant: O parte din Europa este afectată de secetă

State precum Franţa, Spania, Germania, ţările baltice sau Polonia sunt afectate de secetă, fenomen care a început să se producă din ce în ce mai des în Europa, un continent care nu este în mod obişnuit deosebit de arid.

Alarmant: O parte din Europa este afectată de secetă

În Franţa, lipsa precipitaţiilor a fost acută în ultimul an în mai multe regiuni din est şi centru, potrivit serviciilor meteorologice. Situaţia a fost agravată de temperaturile ridicate din luna iunie, în special într-o regiune extinsă din nord-est, precum şi pe coasta mediteraneană, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

În Munţii Vosgi (est), un număr din ce în ce mai mare de brazi se usucă, doborâţi de căldură şi de seceta din 2018, urmată de deficitul de apă din sol de la începutul acestei veri. Verdele pădurii capătă nuanţe ruginii din cauza acelor uscate de conifere.

Marţi, în 61 de departamente din cele 96 ale Franţei Metropolitane au fost instituite restricţii de apă, potrivit site-ului Propluvia, fiind interzise, printre altele, umplerea piscinelor, spălarea vehiculelor în alte locuri decât în spălătoriile profesionale, stropirea grădinii etc.

"Din septembrie, deficitul pluviometric s-a menţinut la 20%, în medie, în Franţa", a precizat recent Meteo-France. În unele regiuni de pe Coasta de Azur s-a înregistrat un deficit de ploaie de 70% sau chiar 90%. În sud-estul Franţei nu s-au înregistrat decât câteva furtuni la începutul lui iulie, cantitate insuficientă pentru a înmuia solul.

Fără să atingă deficitele din Franţa, în Spania au căzut cu 25% mai puţine precipitaţii în comparaţie cu media înregistrată în perioada 1981-2010. Anul acesta este al treilea cel mai secetos din secolul al XXI-lea, potrivit agenţiei de meteorologie AEMET.

Martie şi mai în special au fost ''foarte uscate'', iar mai multe regiuni sunt în stres hidric: Andaluzia (sud-vest), Extremadura (vest), precum şi Madrid (centru). În plus, după o lună iulie mai călduroasă decât de obicei, temperaturile din august şi septembrie se anunţă peste valorile normale sezoniere.

În concluzie, situaţia agricultorilor este ''îngrijorătoare'', potrivit ministrului spaniol Luis Planas, în special în domenii precum creşterea animalelor şi culturile de vară, care depind de pânzele freatice.

În Germania, sunt afectate în principal regiunile din nord din cauza lipsei precipitaţiilor suficiente. Pe două fluvii, Elba şi Oder (est), sunt în vigoare restricţii în ceea ce priveşte circulaţia ambarcaţiunilor întrucât nivelul apelor nu este suficient de înalt.

Chiar dacă aprovizionarea cu apă potabilă nu este problematică, autorităţile au îndemnat locuitorii să folosească resursele cu moderaţie.

Un fenomen din ce în ce mai frecvent

În Polonia, autorităţile estimează că ariditatea riscă să afecteze culturile de cereale în 14 dintre cele 16 regiuni, în timp ce la Praga, Academia de ştiinţe a subliniat că seceta ar putea atinge un nivel ''excepţional sau extrem în 80%'' din teritoriul ceh.

În statele baltice, afectate de asemenea sever de secetă, Lituania a declarat la începutul lui iulie ''situaţie de urgenţă''.

"Agricultorii estimează că recoltele riscă să fie mai mici cu 40% până la 50%. Stocurile de peşte sunt de asemenea ameninţate'' a precizat pentru AFP ministrul Mediului Kestutis Mazeika, acuzând schimbările climatice pentru episoadele de secetă şi pentru valurile de căldură din ultimii ani.

În Suedia, 2018 a fost un an catastrofic pentru agricultură. Anul trecut în aceeaşi perioadă, pădurile erau cuprinse de incendii, iar crescătorii au fost nevoiţi să sacrifice o parte din efectivele de animale pentru a le putea asigura hrana. Anul acesta, în schimb, producţia ar putea fi cu 75% mai mare faţă de anul trecut ajungând la 6,3 milioane de tone, potrivit previziunile Lantmännen, cea mai mare cooperativă agricolă din Europa de Nord.

Capriciile meteorologice de acest fel nu sunt însă o noutate. Agenţia europeană pentru mediu preciza încă din 2009 că ''din 1980, episoadele de secetă în Europa au crescut ca număr şi intensitate'', iar costurile estimate se ridică la ''100 de miliarde de euro în decursul ultimilor 30 de ani''.

În 2003, o treime din teritoriul Uniunii Europene - mai mult de 100 de milioane de persoane - a fost afectat de una dintre cele mai severe secete de pe continent, a amintit instituţia într-un document prin care avertizează că Europa este pe cale să-şi epuizeze principalele resurse de apă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării