main logo
703

Ajun de Bobotează: Credincioșii merg la biserică pentru a lua apă sfințită

În ajun de Bobotează, creștinii ortodocși merg la biserică pentru a lua apă sfințită. După Sfânta Liturghie, preotul merge la fântână sau în alt loc amenajat unde se face rugăciunea Aghesmei Mari.

Ajun de Bobotează: Credincioșii merg la biserică și iau apă sfințităFoto: IPN

Apa se sfințește prin rugăciuni deosebite, foarte profunde, care amintesc despre Arătarea Mântuitorului Iisus Hristos, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Solicitat de IPN, protoiereul Vetcislav Cazacu, de la Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, a spus că Agheasma Mare se face o singură dată pe an, când este marcată Arătarea Domnului, care se mai numește „Epifania” sau „Teofania”. Atunci Iisus Hristos a intrat în apele Iordanului ca să sfințească apele cu preacuratele Sale picioare. Iisus Hristos a venit să ia asupra Sa păcatul omenirii, botezul având strânsă legătură cu jertfa pe care o face Iisus Hristos mai târziu pe cruce.

„Nu în zadar se spune în popor că atunci când faci o fântână, un izvor, să-l faci cu dragoste și pace ca să fie apa gustoasă. Prin botez, Iisus Hristos sfințește creația, prin apa Iordanului sfințește pe toate și noi ne sfințim. Noi să ne sfințim viața noastră prin Hristos”, a spus protoiereul.

Cu Agheasma Mare credincioșii sfințesc prin gospodărie și beau din ea pe nemâncate. Agheasma este păstrată în recipiente curate, în locuri deosebite, de rugăciune, lângă icoane.

Agheasma care nu mai poate fi folosită poate fi turnată la rădăcinile unui copac sau poate fi adusă la biserică.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării