280
0
Agentul american de la Kremlin ar fi avut acces la Putin
280
0

Agentul american în Rusia, care a fost scos din țară de serviciile americane în 2017, a ajutat la investigarea amestecului în alegerile din SUA, scrie The New York Times.

Conform publicației, agențiile de informații americane au recrutat un oficial rus de nivel mediu în urmă cu zeci de ani și l-au ”prelucrat” cu atenție în timp ce acesta avansa în carieră pana a obținut acces la Kremlin, transmite Știri.md cu referire la Paginaderusia.ro

Informatorul a jucat un rol important în constatările din dosarul privind amestecul Rusiei în alegerile americane din 2016 și rolul președintelui rus Vladimir Putin. În 2017, serviciile din SUA au publicat un raport în care președintele rus era facut responsabil pentru intervenția rusa în SUA.

Potrivit interlocutorilor publicației, informatorul nu se număra printre apropiații lui Putin, dar îl vedea în mod regulat și era familiarizat cu deciziile Kremlinului. 

Datele transmise erau atât de importante, dar în același timp atât de controversate, încât, în 2016, CIA a decis să efectueze o verificare completa a tuturor informațiilor primite de la sursă. La sfârșitul anului 2016, CIA a început să se îngrijoreze de siguranța sursei sale și, în consecință, agenția a decis să o scoată din Rusia. 

La început, informatorul a refuzat, invocând grija pentru familie, ceea ce a provocat îndoieli cu privire la veridicitatea datelor sale. Doi interlocutori ai publicației din rândul foștilor oficiali au spus că aveau motive să creadă că informatorul era agent dublu. 

Câteva luni mai târziu, după presiuni ale CIA și din cauza interesului manifestat de presa, informatorul a acceptat totuși să fie evacuat in SUA.

Anterior, CNN a relatat că, în 2017, agențiile de informații americane au scos în secret un informator de nivel superior din guvernul rus, pentru că se temeau că președintele Donald Trump ar putea oferi rușilor informații secrete care ar expune spionul.

Citește și
article image
Putin propune Arabiei Saudite să cumpere rachete ruseşti
0
187
article image
Zelenski se va întâlni cu Putin și Merkel la Paris
0
95
article image
Ce n-a spus Dodon despre gazul rusesc
5
1010
article image
Peskov, despre anunțul lui Dodon: Decizia finală nu e luată
0
1632