main logo
715

Agenţia Europeană a Medicamentului va inspecta vaccinul rusesc Sputnik-V

Agenţia Europeană a Medicamentului a confirmat că va desfăşura în Rusia „o inspecţie a bunelor practici clinice” în ce priveşte felul în care s-au desfăşurat testele clinice pe voluntari ale vaccinului rusesc Sputnik, în contextul în care agenţia se află într-o procedură de evaluare a acestui ser pentru o posibilă aprobare a utilizării sale în Uniunea Europeană.

Agenţia Europeană a Medicamentului va inspecta vaccinul rusesc Sputnik-V

Directoarea executivă a Agenţiei Europene, Emer Cooke, a declarat că este vorba despre „un proces normal” pe care agenţia îl desfăşoară în activitatea de evaluare a oricărui medicament şi al cărui obiectiv este să confirme că testele clinice au respectat procedurile adecvate din punct de vedere ştiinţific şi etic, conform standardelor internaţionale, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.net.

Rusia a precizat că militari şi funcţionari au participat la testele clinice pentru validarea vaccinului Sputnik V, dezvoltat de laboratorul Gamaleia, şi a asigurat că nu au existat presiuni asupra persoanelor care au luat parte la aceste teste.

Mai multe state din UE şi-au manifestat interesul pentru vaccinul Sputnik V, dar dintre acestea până în prezent doar Ungaria l-a utilizat, în timp ce altele acuză Moscova că-şi foloseşte vaccinul ca instrument geopolitic.

Guvernul federal german condus de Angela Merkel a confirmat că este dispus să accepte folosirea vaccinului Sputnik V, dacă acesta va fi autorizat de EMA. Premierul landului german Bavaria, Markus Soeder, a anunţat miercuri că guvernul său regional a negociat un contract pentru achiziţia a 2,5 milioane de doze de vaccin Sputnik V odată ce acesta va fi autorizat.

Vaccinul rusesc, autorizat până în prezent în 59 de ţări, va fi produs începând din luna mai şi în Italia, în urma unui acord încheiat între compania farmaceutică italiano-elveţiană Adienne Pharma & Biotech şi fondul rus. Acesta din urmă a semnat până în prezent contracte cu companii farmaceutice din India, Brazilia, China, Iran, Coreea de Sud, Kazahstan şi Belarus pentru producţia în total a circa 1,5 miliarde de doze de vaccin Sputnik V.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării