main logo
331

AFP: Unsprezece pretendenţi la succesiunea Theresei May

Unsprezece pretendenţi se înghesuie să-i succeadă premierului Theresa May şi să implementeze Brexitul, împărţiţi între cei care sunt pregătiţi să părăsească Uniunea Europeană inclusiv fără acord (”no deal”) şi cei care se opun unei ieşiri brutale din UE.

AFP: Unsprezece pretendenţi la succesiunea Theresei MayFoto: twitter.com

Fostul primar al Londrei "Bojo", în vârstă de 54 de ani, a fost unul dintre marii artizani ai victoriei Brexitului în referendumul din iunie 2016, transmite Știri.md cu referire la news.ro.

Numit ministru de Externe ulterior, de către Theresa May, el nu a încetat să o atace, criticându-i strategia în negocierile cu Bruxellesul, după care a părăsit Guvernul pentru a apăra o ruptură clară cu UE.

Abil şi charismatic, el este marele favorit al activiştilor de la bază, însă este mai puţin popular între colegii săi, care-i reproşează numeroase gafe şi un anumit diletantism.

DOMINIC RAAB

Numit ministru al Brexitului în iulie, Dominic Raab a demisionat patru luni mai târziu, în dezacprd cu Theresa May cu privire la acordul retragerii încheiat cu Bruxellesul.

Un fost avocat specializat în drept internaţional, acest deputat ultraliberal, în vârstă de 45 de ani, un eurosceptic pur, este una dintre figurile noii gărzi a conservatorilor.

ANDREA LEADSOM

O apărătoare înfocată a Brexitului, numită de May minsitru al Rrelaţiei cu Parlamentul, ea a demisionat miercuri din funcţie, din cauza dezacordurilor cu privire la strategia premierului.

Andrea Leadsom, în vârstă de 56 de ani, a petrecut 30 de ani în cartierul de afaceri City din Londra. Ea a început să-şi facă un nume întimpul campaniei referendumului, când era secretar de stat însărcinat cu Energia, apărând cu pasiune ieşirea din UE. Ea a fost finalista înfrântă în cursa la postul de premier în 2016.

ESTHER MCVEY

Acest fost ministru este cel mai favorabil unei ”rupturi clare”.

Esther McVey a demisionat în noiembrie 2018 din funcţia de ministru al Muncii şi Pensiilor în Guvernul Theresei May, opunându-se acordului încheiat cu UE privind Brexitul.

JAMES CLEVERLY

James Cleverly, în vârstă de 49 de ani, este un fost locotenent-colonel care a intrat în politică în 2015.

El spune că actualul său post de subsecretar de stat la Ministerul Brexitului l-a pregătit de ”no deal”, în pofida faptului că nu este ”opţiunea (sa) preferată”.

ÎMPOTRIVA ”NO DEAL”

JEREMY HUNT

Ministrul de Externe, în vârstă de 52 de ani, a susţinut rămânerea în UE, după care şi-a schimbat opinia, dezamăgit de abordarea ”arogantă” a Bruxellesului în negocieri.

El a declarat apoi că un ”no deal este mai bun decât renunţarea la Brexit”, iar acum apreciază că încercarea de a obţine o ieşire fără acord în octombrie ar fi o ”sinucidere politică” a Partidului Conservator, aflat la putere.

Un fost om de afaceri care vorbeşte fluent japoneza, el şi-a croit reputaţia unui oficial care nu se teme de provocări, după ce a prezidat timp de cinci ani, pe când era ministrul Sănătăţii, destinele Servciiului public de sănătate NHS, care se confruntă cu o criză profundă.

RORY STEWART

Ministrul Dezvoltării Internaţionale Rory Stewart, în vârstă de 46 de ani, este un dur care a servit în Irak ca adjunct al guvernatorului coaliţiei după invazia americană din 2003 şi care a traversat singur Afganistanul, într-o lună, în 2002.

MATT HANCOCK

Un fost economist la Banca Angliei, ministrul Sănătăţii Matt Hancock, în vârstă de 40 de ani, a fost însărcinat mai întâi cu portofoliul domeniului digital.

DE DEFINIT

MICHAEL GOVE

Ministrul Mediului şi inamicul platicului, acest eurosceptic în vârstă de 51 de ani, a jucat rolul de cauţiune a susţinătorilor Brexitului în Guvernul May.

Locotenetul lui Boris Johnson în timpul campaniei în vederea referendumului, Michael Gove l-a înjunghiat pe la spate în 2016, retrăgându-i susţinerea în momentul în care acesta se pregătea să candideze la postul de şef al guvernului, pentru a-şi prezenta propria candidatură, înainte să fie eliminat la vot de membrii partidului.

El poate părea omul situaţiei, din cauza supleţii poziţiilor sale.

SAJID JAVID

Numit în 2018 la conducerea Ministerului de Interne, Sajid Javid, în vârstă de 49 de ani, şi-a câştigat repectul alor săi prin modul în care a gestionat scandalul "Windrush" - tratamentul aplicat imigranţilor de origine caraibiană veniţi în Regatul Unit după al Doilea Război Mondial.

Un admirator al lui Margaret Thatcher, fostul bancher de afaceri şi fiu al unui şofer de autorbuz pakistanez, el s-a pronunţat împotriva Brexitului în momentul referendumului din iunie 2016, însă apără poziţii eurosceptice.

KIT MALTHOUSE

Secretarul de stat însărcinat cu Locuinţele Kit Malthouse, s-a făcut cunoscut propunând un plan în vederea unei ieşiri din UE, un compromis pus la punct împreună cu deputaţi conservatori, atât susţinători, cât şi adversari ai Brexitului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării