main logo
576

Afganistan: Talibanii numesc primele două femei în funcţii de conducere

Malalai Rahim a fost numită director al maternităţii de specialitate „Malalai”, iar dr. Aryan a fost numită director al clinicii de ginecologie.

Afganistan: Talibanii numesc primele două femei în funcţii de conducereFoto: adevărul.ro

Mişcarea Talibană, pentru prima dată de la preluarea puterii în Afganistan a anunţat numirea unor femei în funcţii de conducere ale unor instituţii din ţară. Declaraţia corespunzătoare a fost publicată marţi seară pe Twitter pe pagina lui Zabihullah Mujahid, ministru adjunct al Informaţiei şi Culturii în guvernul interimar afgan format din radicali, transmite Știri.md cu referire la Adevărul.ro.

„Din ordinul şefului cabinetului interimar, dr. Malalai Rahim a fost numit director al maternităţii de specialitate Malalai [din Kabul], singura instituţie de obstetrică şi ginecologie de acest gen din întreaga ţară <...>. la sugestia Ministerului Învăţământului Superior şi cu aprobarea prim-ministrului, între timp, dr. Aryan a fost numit director al clinicii ginecologice [din zona metropolitană] Shahrar”, a spus guvernul.

Aceste numiri au fost precedate de numeroase întâlniri ale radicalilor cu reprezentanţi ai mai multor ţări şi organizaţii internaţionale, la care s-a pus, în special, problema participării reprezentantelor femeilor la viaţa social-politică a ţării.

Maternitatea Naţională Specializată Malalai şi Clinica Ginecologică Shahrara de la Universitatea de Ştiinţe Medicale Abu Ali Ibn Sina din Kabul sunt unice în Afganistan, ţară unde mortalitatea maternă este o problemă. Între timp, datorită sprijinului activ al comunităţii internaţionale, în ultimii 20 de ani, decesele la naştere în Afganistan au scăzut de la 1.450 de decese la 100.000 de naşteri în 2000, la 638 de decese la 100.000 de naşteri în 2019, potrivit ONU. Cu toate acestea, această cifră este una dintre cele mai mari din lume.

Statutul femeii în Afganistan

După ce au obţinut controlul asupra întregului teritoriu al Afganistanului până la începutul lunii septembrie a anului trecut, talibanii au început să impună diverse restricţii (şi, potrivit acestora temporare) asupra femeilor şi fetelor, explicând acest lucru prin necesitatea creării unui „mediu islamic adecvat” în stat. De exemplu, talibanii au lichidat Ministerul Afacerilor Femeii, care exista de aproximativ 20 de ani, creând în schimb Ministerul Apelului Islamic, Îndrumării, Comandării binelui şi Interzicerii faptelor condamnabile. Acesta este un analog al organismului care a funcţionat în 1996-2001 (când talibanii erau la putere în ţară), înzestrat cu funcţiile de „vicepoliţie” islamică.

În plus, talibanii au restricţionat accesul fetelor la şcoli în majoritatea provinciilor ţării, au obligat prezentatoarele TV să poarte hijab şi au sfătuit posturile de televiziune locale să se abţină de la a difuza filme care prezintă sexul frumos.

În guvernul interimar format de talibani, care nu a fost încă recunoscut de nicio ţară, nici femeile nu au fost incluse. Acest lucru a provocat critici serioase din partea comunităţii internaţionale. La întâlnirile cu liderii talibani, reprezentanţii mai multor ţări au afirmat în repetate rânduri necesitatea includerii femeilor în cabinetul de miniştri.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării