152
0
Administrația Trump încearcă o nouă strategie în Orientul Mijlociu
152
0

Luna viitoare administrația Trump își va prezenta prima parte a planului de pace în Orientul Mijlociu. În ce cadru?

Foto: europalibera.org

Va fi o reuniune economică, la care planul va fi prezentat. Știm asta pentru că administrația Trump a anunțat reuniunea, în weekend și două state bogate din Golful Persic – Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite - au comunicat de-acum că participă, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.

Ministerul de Externe de la Abu Dhabi a anunțat că o delegație va fi prezentă la reuniunea organizată la sfârșitul lui iunie, în Bahrein. 

La fel a făcut și Arabia Saudită. Două citate din declarațiile celor două țări par să sugereze anumite direcții care vor fi trasate de reuniunea din Bahrein. 

Prima spune ca “Emiratele Arabe Unite sprijină toate eforturile internaționale menite să creeze progres economic și să oprească suferința oamenilor din regiune, în particular frații noștri palestinieni” – se arată în declarația de la Abu Dhabi. 

Saudiții spun că participarea este continuarea sprijinului acordat palestinienilor. 

Aceste declarații par să sugereze că administrația Trump va prezenta planul, într-o primă fază, într-un veșmânt economic. 

Palestinienii s-au grăbit să respingă anunțul făcut de președintele Trump și ginerele său, Jared Kushner, arătând că partea americană nu s-a consultat cu ei, adăugând că echipa lui Kushner cu care reprezentanți palestinieni nu au mai stat de vorbă de peste un an, ar încerca să-i cumpere. 

Conducerea palestiniană a mai adăugat că administrației Trump nu-i pasă de aspirațiile politice palestiniene, crearea unui stat Palestinian, cu capitala în Ierusalimul răsăritean. 

De când s-a instalat la Casa Albă, Trump a luat o serie de măsuri care i-au nemulțumit pe palestinieni, între care mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim și închiderea biroului de reprezentanță palestiniană de la Washington. Intenția administrației Trump este să prezinte planul în două faze, prima fiind reuniunea economică. 

Ei spun că propunerea politică, referitoare la împărțirea teritoriului și chestiuni de guvernanță, va fi rezolvată ulterior, nu se știe când. Kushner a declarat că atunci când vor vedea propunerea economică, palestinienii vor fi plăcut impresionați. 

Lideri palestinieni arată că în absența detaliilor, nu se pot ghida decât după comportamentul lui Trump de până acum, față de ei. 

Ei nu consideră administrația de la Washington, ca fiind un arbitru imparțial. Calculul echipei președintelui pare să fie că dacă la reuniunea din Bahrein va fi prezentat un plan economic atrăgător, în cele din urmă conducerea palestiniană va fi obligată să revină și să negocieze. 

Emiratele Arabe Unite și-au reexprimat sprijinul pentru soluția politică cu două state – Israel și Palestina – dar rămâne de văzut unde va duce actualul plan al cărui prim act va fi la sfârșitul lui iunie.

Citește și
article image
Un senator i-a cerut lui Mark Zuckerberg să vândă WhatsApp...
0
160
article image
Trump ameninţă că îi va elibera pe teroriştii din Statul...
0
141
article image
Trump povestește de ce călătoreşte cu bancnote în buzunar
0
242
article image
Momentul în care Trump uită că are un fiu cu soţia sa...
0
659