main logo
1345

Activistul din Belarus anunțat dispărut, găsit mort la Kiev

Un activist belarus care nu s-a mai întors acasă, luni, după ce a ieșit la jogging, a fost găsit mort într-un parc din Kiev, în apropiere de locuința sa, marți, conform poliției ucrainene, citate de Reuters.

Activistul din Belarus anunțat dispărut, găsit mort la KievColaj: știri.md

Vitali Șișov conducea o organizație de ajutor pentru bielorușii persecutați de regimul Lukașenko. Organizația își avea sediul la Kiev, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Partenera sa a mers la poliție, luni, pentru a raporta dispariția lui. Polițiștii spun că au început o investigație pentru suspiciunea de crimă și că vor fi investigate toate posibilitățile, inclusiv cea în care criminalii au încercat să facă să pară că Șișov s-a sinucis.

„Cetățeanul bielorus Vitali Șișov, care a dispărut ieri în Kiev, a fost găsit spânzurat, azi, în unul dintre parcurile din Kiev, nu departe de locuința sa”, se arată în comunicatul poliției ucrainene.

Ucraina, Polonia și Lituania au devenit zone de refugiu importante pentru bielorușii care fug de represiunea brutală pe care regimul Lukașenko a instituit-o împotriva opozanților și disidenților după controversele legate de alegerile fraudate grosolan, anul trecut.

Șișov conducea grupul BDU care îi ajută pe bieloruși să găsească unde să locuiască, locuri de muncă și sprijin judiciar, conform site-ului său. Luni, organizația a anunțat că nu poate da de Șișov. Acesta părăsise locuința sa în jurul orei locale 09:00 și ar fi trebuit să se întoarcă după o oră.

Organizaţia pentru drepturile omului Viasna a scris pe Telegram că, potrivit prietenilor lui Vitali Şişov, acesta a fost urmărit de „străini” în timp ce făcea jogging.

Dispariția militantului, la o zi după incidentul cu atleta din Belarus

Cazul Şişov vine la o zi după incidentul cu atleta belarusă Kristina Timanovskaia care a declarat că a fost obligată să se retragă de la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi ameninţată cu repatrierea forţată pentru că a criticat federaţia naţională de specialitate pe reţelele sociale.

Atleta, care a primit luni o viză umanitară din partea Poloniei, a declarat că se teme că va fi încarcerată dacă se întoarce în ţara ei, care a văzut mii de arestări şi exilări forţate ale opozanţilor, precum şi lichidarea multor ONG-uri şi media independente.

Aleksandr Lukașenko, considerat ultimul dictator al Europei, se află în centrul atenției internaționale de anul trecut, după ce a fost declarat câștigător al unor alegeri prezidențiale fraudate grosolan și după ce a reprimat cu brutalitate protestele care au erupt în urma acestora.

Recent, Lukașenko a deturnat o aeronavă Ryanair pentru a aresta un disident politic și a fost sancționat economic de Uniunea Europeană.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării