main logo
918

Active petroliere ale Kazahstanului rămân blocate la cererea lui Stati

Pe 7 mai 2019, Curtea de Apel din Amsterdam din Olanda a decis să menţină decizia anterioară a Tribunalului Districtului Amsterdam prin care au fost îngheţate active de circa 5,2 miliarde de dolari ale Kazahstanului.

Active petroliere ale Kazahstanului rămân blocate la cererea lui Stati

E vorba de participația Republicii Kazahstan la KMG Kashagan BV din Olanda deținută prin intermediul fondului suveran kazah Samruk-Kazyna, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Decizia instanţei este o nouă lovitură pentru Kazahstan, care încearcă să nu achite lui Anatolie Stati, Gabriel Stati, Ascom Group SA și Terra Raf Trans Traiding Ltd (Stati şi părțile ) o despăgubire de circa 532 milioane de dolari, stabilită încă în decembrie 2013 (suma iniţială de 506 milioane plus dobânzile şi costurile acumulate din 2013 şi până în prezent) de un Tribunal de arbitraj din Suedia.

Prin cota sa la Kashagan, care are o valoare nominală de aproximativ 5,2 miliarde USD, statul kazah participă la consorțiul internațional ce deține câmpul petrolier Kashagan, unul dintre cele mai mari din Marea Caspică. Alți membri ai consorțiului includ giganții petrolieri Eni, Royal Dutch Shell, Total, ExxonMobil, China National Petroleum Corporation și Inpex.

Istanța a confirmat astfel că Samruk funcționează ca un instrument pentru a proteja o sumă semnificativă de active kazahe de creditorii săi, chiar dacă țara în cele din urmă controlează aceste active.

Decizia vine la câteva luni după ce Curtea de Apel din Amsterdam a acceptat să ia în considerare şi afirmațiile potrivit cărora decizia Tribunalului de arbitraj din Suedia ar fi fost afectată de fraudă. Kazahstanul, care a luptat împotriva executării hotărârii în mai multe jurisdicții, susține că Stati şi părţile au umflat valoarea investiției lor pentru a influența calculul daunelor realizat de tribunal.

Instanța a mai anunţat în decizia sa, că Kazahstanul nu a reușit până acum să-și dovedească afirmațiile de fraudă în nici o jurisdicție, a declarat miercuri un reprezentant al statisticienilor.

Cu toate acestea, a confirmat că o audiere finală privind frauda va avea loc în Țările de Jos pe 27 august. 

Anatolie Stati director şi acţionar al grupului Ascom a salutat hotărârea, adăugând că ea arată că Kazahstanul nu este dispus să asigure protecția investițiilor pe care a promis-o investitorilor străini.

"Decizia ne dă dreptul să continuăm procesul de recuperare prin blocarea activelor Kashagan, pe care ne așteptăm să-l finalizăm până la începutul anului 2020", a spus Stati, care este considerat unul dintre cei mai bogaţi moldoveni.

Totodată el a menţionat că pe baza acestei decizii intenționează să caute şi blocheze şi alte proprietăți deținute de Samruk în alte jurisdicții.

Autorităţile kazahe nu au comentat decocamdată decizia instanţei din Olanda.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării