main logo
839

Accident: Medicii care au tratat victimele se tem că vor fi radiați

Medicii ruși care au tratat victimele accidentului atomic, după o explozie din zona arctică ce s-a produs în cadrul unui test militar, nu au avut la dispoziție echipamente de protecție, iar acum se tem că vor fi radiați.

Accident: Medicii care au tratat victimele se tem că vor fi radiați

În data de 8 august, s-a petrecut o explozie într-o bază militară din regiunea Arhanghelsk, pe litoralul Mării Albe, în timpul testării unor noi ”tipuri de armament”, transmite Știri.md cu referire la playtech.ro.

Agenția atomică rusă a confirmat motivul producerii incidentului. Cel puțin cinci ingineri au murit în accident, când un motor a explodat, iar alte șase persoane au fost rănite. Oamenii legii au oferit prea puține detalii despre cele întâmplate la începutul lunii.

Accident atomic zona arctică. Medicii ruși care au tratat victimele se tem că vor fi radiați

În data de 14 august, serviciul meteorologic din Rusia a dezvăluit că nivelul de radiații a crescut de 16 ori peste limita normală, în Severodvinsk, oraș aflat la 47 la est de Nyonoksa. 

Doi medici din Arhangelsk au vorbit, sub protecția anonimatului, cu jurnaliștii BBC despre modul în care s-a desfășurat evacuarea răniților. 

Cadrele medicale au mărturisit că cel puțin 90 de medici au intrat în contact cu victimele, însă militarii nu i-au avertizat cu privire la riscul de contaminare.

Cadrele medicale au tratat răniții improvizând un sistem de protecție

Medicii care erau de gardă la unitatea spitalicească Arkhangelsk au tratat trei dintre răniți, în timp ce alte trei victime au fost duse la un spital din Arkhangelsk, care este echipat pentru urgențe cu radiații. 

Cadrele medicale citate de jurnaliștii BBC au decis să vorbească, dat fiind că se tem pentru propria sănătate și nu vor ca o astfel de ”încălcare a securității” să se repete. 

Medicii de la Arkhangelsk au mărturisit că cele trei victime erau într-o stare foarte gravă, examinându-le în unitatea de primiri urgențe, apoi trimițându-le imediat în sala de operații.

Accident atomic zona arctică. Medicii ruși care au tratat victimele se tem că vor fi radiați

În cele din urmă, cadrele medicale au realizat că cei trei ”au fost afectați de o doză foarte mare de radiații”. Personalul unității spitalicești a continuat să trateze răniții improvizând un sistem de protecție. 

Spre exemplu, au preluat măști din trusa de urgență a echipajelor elicopterului. 

O zi mai târziu, cele trei victime au fost transferate la un spital din Moscova, care avea medici specialiști în tratarea victimelor radiațiilor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării