main logo
419

A fost publicată lista cu invitaţii la vizita Papei Francisc la Iaşi

Ultimele detalii ale vizitei Papei Francisc la Iaşi au fost discutate marţi, 7 mai, în cadrul unei întâlniri între Petru Gherghel, episcopul catolic de Iaşi, Preasfinţitul Aurel Percă, episcopul auxiliar, Daniel Iacobuţ, organizatorul pe partea liturgică, Mihai Chirica, primarul Iaşului, şi Adrian Blăjuţă, purtătorul de cuvânt al Episcopiei.

A fost publicată lista cu invitaţii la vizita Papei Francisc la Iaşi

Organizatorii au anunţat că pe lista invitaţilor la procesiunea Suveranului Pontif se află preşedinte Klaus Iohannis, Majestatea Sa, Principesa Margareta, peste zece ambasadori şi consuli onorifici, dar şi premierul Viorica Dăncilă, transmite Știri.md cu referire la Adevărul.ro

Pentru a marca momentul, Episcopia Romano-Catolică a pregătit mai multe materiale inscripţionate care vor fi dăruite sau scoase la vânzare în ziua respectivă. 

„Am pregătit mai multe materiale inscripţionate, să poată avea credincioşii o amintire de la acest eveniment. Avem eşarfe, steagul României şi Vaticanului, tricouri cu imaginea Papei, sacul pelerinului, magneţi, brelocuri, căni, insigne, tricouri cu imaginea Papei şi a clădirilor din Iaşi, precum catedrala sau Palatul Culturii, dar şi steagul României sau steagul Vaticanului”, a spus preotul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi. 

De asemenea, Episcopia va tipări o broşură pe care o va înmâna credincioşilor, care va conţine cântările din ziua respectivă, o scurtă biografie a Papei şi fotografii. Intrarea celor aproximativ 60.000 de credincioşi care şi-au anunţat prezenţa în Iaşi se va face pe baza unor bilete cu elementele detectabile la scanare, cu cod şi serie unice, care vor fi distribuite în curând în parohii. 

Fiecare bilet va avea înscris pe el una dintre cele nouă zone din centrul oraşului, oamenii trebuind să ajungă acolo încă de la ora 12.00. Până la intrarea în perimetrul indicat vor exista mai multe porţi de scanare şi control corporal, unde reprezentanţi ai Jandarmeriei, Poliţiei Române sau ale altor structure de securitate, printre care şi Serviciul Român de Informaţii, se vor asigura că oamenii nu intră cu bagaje mari, obiecte contondente, brichete sau băuturi alcoolice. 

Pentru cei care nu vor reuşi să ajungă în faţa Palatului Culturii, lângă ecranele amplasate în mulţime, alte şase puncte de difuzare vor fi amplasate în mai multe cartiere ale oraşului, de unde va putea fi urmărită transmisia în timp real, cu subtitrare. 

De asemenea, municipalitaea a anunţat că peste 200 de ţări vor prelua în direct imaginile de la Iaşi. Prin oraş vor fi amplasate 300 de toalete ecologie care vor putea fi folosite de credincioşi, iar trei toalete ecologice vor fi destinate speciale pentru stafful Suveranului. Oamenilor li se vor oferi 120.000 de sticle de apă, dar şi pelerine, în cazul în care va ploua, Primăria pregătind aproximativ 15.000. 

Spitalele ieşene vor lucra în regim de gardă, fiind pregătite să primească oricând pacienţi, iar în oraş vor exista mai multe puncte de prim-ajutor şi ambulanţe. În centrul oraşului vor fi amplasate 4.000 de steaguri, majoritatea pe gardurile ce vor îngrădi zona central, fiind vorba de drapelul României, al municipiului Iaşi, al Diacezei catolice de Iaşi, precum şi cel al Vaticanului. 

Pentru moment, un cor de 200 de persoane, care reuneşte şase coruri individuale, va interpreta 11 cântări, majoritatea dedicate Sfintei Maria, precum şi imnul compus special pentru vizita Papei. 

La Catedrala catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, Papa va fi întâmpinat de un preot de peste 90 de ani, cel mai vârstnic din dieceză, cu peste 70 de ani de slujire, şi de un tânăr deacon. Aceştia îi vor înmâna o lumânare, pe care Suveranul o va duce, într-o procesiune, la icoana Fericitului Durcovici. 

Papa va oficia o slujbă de binecuvântare în catedrală, în faţa a 800 de bătrâni şi bolnavi, iar alături de el va avea icoana Maicii Domnului de la Sanctuarul Marin din Cacica, judeţul Suceava, considerată una dintre cele mai importante icoane din regiunea Moldovei. 

Plecarea Suveranului Pontif va fi marcată de un concert susţinut de Gheorghe Zamfir, acompaniat de o orchestră, timp în care mulţimea de credincioşi va fi condusă treptat către punctele de ieşire din oraş.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării