main logo
288

A doua etapă de vaccinare în România: Cum se face programarea

Preşedintele Klaus Iohannis a fost vaccinat ieri cu serul Pfizer şi ne-a asigurat ca ,,Este sigur, eficient şi ne va scoate din pandemie".

A doua etapă de vaccinare în România: Cum se face programarea

Şase milioane de români se vor putea vaccina în această etapă. Vârstnicii, bolnavii cronic şi angajaţii din cele mai importante domenii vor avea prioritate. Vestea proastă este că gigantul american care produce dozele a anunţat că va reduce pentru o perioadă livrările în Europa, transmite Știri.md cu referire la Observatornews.ro.

Preşedintele a marcat simbolic trecerea în etapa a doua a vaccinării. A fost primul care a primit o doză Pfizer şi este aşteptat la rapel peste trei săptămâni.

Klaus Iohannis - preşedintele României: "Este o procedură simplă, nu doare și vreau să subliniez că acest vaccin este sigur, este eficient și recomand tuturor vaccinarea. Vaccinarea, împreună cu respectarea măsurilor de restricție ne vor scoate din pandemie."

12.700 doze plecate în ţară

De la Cantacuzino au plecat peste 12 mii de doze în ţară. Au ajuns inclusiv în cele mai vulnerabile locuri, în căminele de bătrâni. În Galaţi, au fost imunizaţi la căminul Sfântul Spiridon supravieţuitorii focarului din primăvară. 16 vârstnici au murit atunci din cauza bolii şi alţi 108 au fost infectaţi.

„Sunt 62 de beneficiari care toţi şi-au dat acordul”, a declarat Liliana Iordpnescu, purtător de cuvânt DSP Galaţi.

„Imunitatea înseamnă viaţă, ne este dor de viaţa dinainte, de îmbrăţişări şi de normalitate”, a declarat asistenta Rodica Pintea.

Echipe mobile în cele aproape 1.900 de centre

Echipe mobile formate din medici şi asistenţi vor merge în cele aproape 1.900 de centre unde vârstnicii şi angajaţii au declarat că vor să se vaccineze.

În cea de-a doua etapă a vaccinării vor putea fi imunizate toate persoanele de peste 65 de ani, bolnavii cronic dar şi angajaţii instituţiilor cheie. Simbolic, ieri a fost vaccinată şi o parte dintre forţele de ordine.

Cum se face programarea în etapa a doua?

Teoretic, înscrierea pe platforma digitală ar trebui să fie cea mai simplă soluţie. După crearea contului, următorii paşi constau în înregistrarea datelor personale şi selectarea categoriei din care faceţi parte. Mai apoi, trebuie selectat centrul, data şi ora pentru vaccinare. În plus, pe platformă, o singură persoană ar putea face programări pentru 10 membri ai familiei. Există şi varianta programării prin intermediul asistenţilor sociali din cadrul primăriilor, prin medicii de familie dar şi prin call center, apelând numărul de telefon 021.414.44.25.

Chiar dacă a început a doua etapă a vaccinării, până pe 31 ianuarie va continua şi imunizarea angajaţilor din sistemul sanitar care s-au programat. Pe lista de aşteptare mai sunt peste 42 mii de cadre medicale. Vaccinarea lor continuă inclusiv în centrele private.

În acest centru de vaccinare pot fi imunizate zilnic 180 de persoane, aici medicii încă administrează serul personalului din etapa I de vaccinare şi în acest moment mai sunt 600 de doze disponibile

Centre de vaccinare organizate de primării

Nirvana Georgescu, coordonator centru privat de vaccinare - Regina Maria: „Avem în medie 175 de persoane care se vaccinează în fiecare zi”.

În a doua etapă, centrele de vaccinare vor fi organizate de primării. În sectorul 4 din Capitală, de exemplu, pregătirile erau ieri pe ultima sută de metri.

Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4: „Data cea mai târzie la care toate aceste centre vor fi finalizate este 1 februarie. După calculele noastre putem ajunge undeva intre 3.000 si 4.000 de oameni pe care ii putem vaccina pe zi, în aceste centre”.

Potrivit autorităţilor, până în martie ar putea fi imunizate peste un milion şi jumătate de persoane. Până acum, în România au ajuns 460.000 de doze, iar până ieri se vaccinaseră peste 183 mii de oameni. Planurile ar putea fi însă date peste cap de anunţul Pfizer, care va aduce în Europa mai puţine doze decât anunţase oficial, pentru a îmbunătăți capacitatea de producție.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării