355
0
65 de femei, arestate în club și acuzate că s-ar prostitua: Polițiștii ne-au violat
355
0

65 de femei din Abuja, capitala Nigeriei, au fost arestate de poliție în urma unui raid în mai multe hoteluri și cluburi de noapte. Victimele acuză oamenii legii că le-au violat, în perioada petrecută în arest, altele fiind bătute.

„Ne-au violat”, a mărturisit o victimă într-o conferință de presă, potrivit CNN. Ea este doar una dintre cele 65 de femei arestate de polițiștii nigerieni. Altele au fost bătute și hărțuite, potrivit avocaților lor. Ei au mai precizat că operațiunea era destinată combaterii prostituției, însă femeilor li s-au cerut bani ca să fie eliberate. Cele care nu puteau plăti erau forțate să întrețină relații sexuale cu polițiștii, transmite Ştiri.md cu referire la stirileprotv.ro.

Ca urmare a ieșirii la iveală a acestor acuzații, Poliția din Abuja a deschis o anchetă.

„Vrem să îi asigurăm pe cetățeni că avem toleranță zero pentru comportamentul neprofesional în ceea ce privește drepturile omului. Pedepse dure vor fi aplicate celor care au încălcat regulile. O echipă a fost constituită să ancheteze acuzațiile”, a precizat purtătorul de cuvânt al poliției Gajere Tanimu.

Dintre cele 65 de femei arestate în 27 aprilie, 27 au fost acuzate că ar practica prostituția. Ele au fost obligate să mărturisească faptele și să admită acuzațiile care li s-au adus, nefiindu-le permis să primească consiliere legală, au precizat avocații lor.

„Le-au amenințat că vor sta 6 luni în închisoare și că nu își vor putea vedea familiile. Erau speriate și nu aveau avocați”, a declarat avocata Jennifer Ogbogu.

Cele care au pledat vinovate au fost condamnate la o lună de închisoare și li s-a stabilit o cauțiune de 3.000 de naria (n.r – mai puțin de 10 dolari), ca să fie eliberate imediat. Un ONG a plătit cauțiunea pentru eliberarea lor.

Printre femeile oprite de poliție este și actrița Ada Akunne. Ea ieșise cu prietenii să sărbătorească absolvirea verișoarei sale, care a terminat medicina. Potrivit acesteia, polițiștii le-au amenințat că le vor lua telefoanele și că sunt îmbrăcate inadecvat.

„Ne-au zis că suntem îmbrăcate provocator și că, din moment ce nu e niciun bărbat cu noi în mașină, trebuie să fim prostituate care caută clienți. Și-au sunat colegii ca să vină să ne aresteze”, a spus actrița de 44 de ani.

Ea a scăpat însă de arest, după ce mai multe persoane au protestat. Cu toate acestea, alte femei nu au fost la fel de norocoase.

„Știm că unele femei au fost arestate și apoi au fost eliberate. Unele au ajuns în instanță, însă cercetăm toate acuzațiile”, a mai spus Tanimu, purtător de cuvânt al poliției.

În urma acestor acuzații, sute de persoane și ONG-uri au protestat în capitala Nigeriei, denunțând abuzurile poliției. Amnesty Internațional a calificat drept „neconstituționale” acțiunile poliției și a pledat pentru încetarea hărțuirii sexuale în oraș.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter