main logo
608

6 din marinarii capturați de Rusia rămân încă 3 luni în arest

Un tribunal din Moscova a decis miercuri prelungirea perioadei de detenție pentru încă trei luni a șase din cei 24 de marinari ucraineni capturați anul trecut de Rusia în apropiere de coasta Crimeei, relatează Reuters.

6 din marinarii capturați de Rusia rămân încă 3 luni în arestFoto: digi24.ro

Curtea va decide tot miercuri ce se va întâmpla cu ceilalți marinari aflați în arest, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Marina rusă i-a capturat pe marinarii ucraineni și cele trei nave în care se aflau în Strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov, pe 25 noiembrie 2018, deschizând focul asupra acestora. Moscova i-a acuzat că au pătruns în mod ilegal în apele sale teritoriale, lucru negat de autoritățile de la Kiev.

La sfârşitul lunii iunie, preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, i-a cerut omologului său rus, Vladimir Putin, să-i elibereze pe cei 24 de marinari ucraineni încarceraţi în Rusia. Atunci, gărzile de coastă ruse au deschis focul asupra a trei vase militare ucrainene şi au sechestrat echipajele împreună cu navele.

„Vreau să mă adresez preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin: toţi avem copii, înapoiaţi copiii părinţilor lor!”, declara Zelenski într-o conferinţă de presă.

De altfel, Zelenski sublinia, după ce a câştigat alegerile prezidenţiale, că una dintre priorităţile sale va fi eliberarea tuturor ucrainenilor deţinuţi în Rusia.

Tribunalul Internațional de la Hamburg privind Dreptul Mărilor (ITLOS) a cerut în luna iunie Rusiei eliberarea imediată a militarilor ucraineni. Kremlinul a respins solicitarea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării