main logo
568

50 de ani de la primul pas pe Lună: Un american vânează rocile lunare dispărute după programul Apollo

Un fost agent special al NASA, supranumit "Moon Rock Hunter" ("Vânătorul de roci lunare"), încearcă să recupereze zecile de fragmente de roci selenare a căror urmă a fost pierdută după ce au fost aduse pe Terra de astronauţii care au participat la misiunile din programul Apollo.

Un american vânează rocile lunare dispărute după programul Apollo

Unul dintre cele două eşantioane de roci lunare oferite României de guvernul american în anii 1970 a dispărut, de asemenea, după Revoluţia din 1989, relatează AFP.

După "pasul uriaş" făcut de Neil Armstrong pe Lună în urmă cu 50 de ani, preşedintele american Richard Nixon a oferit în semn de prietenie universală mai multe suveniruri de pe Lună fiecărei ţări de pe planeta noastră, în număr de 135 la acea vreme, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

Zeci dintre aceste fragmente de roci lunare au dispărut de atunci în urma unor situaţii rocamboleşti, în care au fost implicaţi colonei corupţi, dictatori alungaţi de la putere şi alte personaje dubioase din ultima jumătate de secol.

Joseph Gutheinz Jr. şi-a trasat misiunea de a le recupera. El a fost supranumit "Moon Rock Hunter" ("Vânătorul de roci lunare").

"Rocile oferite Libiei? Dispărute. Cele oferite Afganistanului? Dispărute!", a declarat el.

"Există oameni care 'vânează' roci, eu 'vânez' rocile din era Apollo", a declarat pentru AFP acest fost agent special al NASA, din biroul său aflat în Houston, nu foarte departe de legendarul Centru Spaţial Johnson.

Astronauţii americani sunt singurii oameni care au păşit pe Lună, în cadrul a şase misiuni realizate între 1969 şi 1972. În total, ei au adus pe Terra o cantitate de 382 de kilograme de eşantioane lunare.

Roci lunare aduse pe Pământ de prima şi de ultima misiune cu echipaj uman din programul Apollo (Apollo 11 şi Apollo 17) au fost donate fiecărei ţări de pe Glob şi fiecăruia dintre cele 50 de state americane. Acele fragmente aveau dimensiuni mici - între un bob de orez şi o bilă de rulment - acoperite de o sticlă transparentă şi fixate pe o plachetă din lemn, peste care au fost lipite copii miniaturale ale fiecărui drapel naţional, ce au fost transportate pe Lună şi readuse apoi pe Terra de astronauţii americani.

Din cele 270 de fragmente oferite de americani celorlalte ţări ale lumii, câteva zeci sunt în prezent de negăsit. Ele au fost furate, vândute cu milioane de dolari unor colecţionari privaţi sau, pur şi simplu, pierdute sau distruse.

Joseph Gutheinz Jr. a descoperit una dintre rocile lunare dispărute, iar studenţii care participă la cursurile sale drept au localizat alte 78, în cadrul cercetărilor sale.

"Erau cadouri. Nu le-am oferit unor persoane private", a explicat Joseph Gutheinz Jr.

"Vreau ca aceste fragmente de istorie să fie înapoiate popoarelor lumii", a insistat acest avocat american, care a părăsit NASA în 2000, dar care rămâne pasionat de căutarea rocilor selenare.

Totul a început pentru el atunci când lucra ca agent special împotriva corupţiei din cadrul prestatorilor NASA pe timpul zilei şi era student la drept, urmând cursuri de seral.

"După Apollo 11, mai mulţi escroci foloseau sistemul 'door-to-door' ('din uşă în uşă') pentru a vinde false fragmente de pe Lună. Acest lucru nu mi-a plăcut deloc", a explicat el.

A lansat operaţiunea "Eclipsa de Lună" în anul 1998 pentru a îi aresta pe acei şarlatani. În colaborare cu un agent al Serviciului de Poştă din Statele Unite, a publicat un fals anunţ în cotidianul USA Today al cărui titlu era "Căutăm roci lunare".

După câteva săptămâni, un bărbat numit Alan Rosen i-a contactat şi le-a propus o rocă lunară contra sumei de 5 milioane de dolari.

Joseph Gutheinz Jr. a organizat schimbul, însă autorităţile federale americane au refuzat să achite acea sumă. În cele din urmă, miliardarul texan Ross Perot, fost candidat la funcţia de preşedinte al Statelor Unite, a furnizat fondurile necesare.

Tranzacţia a avut loc în sala de seifuri şi casete de valori din sediul unei bănci din Miami.

"Odată ce am intrat în posesia rocii lunare, ne-am dat seama că era aceea care provenea din misiunea Apollo 17 şi care fusese donată statului Honduras. Avusese loc o lovitură de stat militară în Honduras. Şi pentru a mulţumi unuia dintre coloneii lui, dictatorul i-a donat această rocă", a explicat "Vânătorul de roci lunare".

Alan Rosen cumpărase roca lunară de la acel colonel contra sumei de 50.000 de dolari.

După mai mulţi ani de tergiversări judiciare, Honduras şi-a recuperat în cele din urmă comoara lunară.

Una dintre rocile lunare oferite României a dispărut. "O voi găsi", promite Joseph Gutheinz Jr.

Eşantioanele oferite statului Nicaragua au părăsit, de asemenea, ţara.

Se pare că mostra provenită din misiunea Apollo 17 a fost vândută în Orientul Mijlociu cu o sumă cuprinsă între 5 milioane şi 10 milioane de dolari, a dezvăluit Joseph Gutheinz Jr.

Iar fragmentul adus pe Terra de misiunea Apollo 11 a sfârşit prin a ajunge în posesia unui magnat al cazinourilor din Las Vegas, Bob Stupak, care a cumpărat-o de la un misionar baptist. Acesta din urmă o cumpărase la rândul lui din Costa Rica.

Această rocă lunară a fost expusă pentru o perioadă în Moon Rock Cafe, o cafenea din cazinoul deţinut de Bob Stupak în Las Vegas. După moartea lui, avocatul magnatului i-a telefonat lui Joseph Gutheinz Jr. pentru a îl întreba ce ar trebui să facă cu acel fragment selenar.

"Donaţi roca specialiştilor de la NASA şi faceţi-i să vă promită că o vor preda statului Nicaragua", i-a răspuns el. "Şi este exact ceea ce s-a întâmplat după aceea", a adăugat fostul agent special de la NASA.

Anchetatorul american crede că una dintre rocile lunare oferite Spaniei se află în posesia familiei fostului dictator Franco.

"Se spune că unul dintre nepoţii lui Franco a încercat să vândă roca adusă de Apollo 11 în Elveţia, dar Interpol l-a împiedicat să facă acest lucru", a explicat el.

Roca lunară adusă pe Terra de Apollo 17 şi oferită apoi Spaniei este expusă la Museo Naval din Madrid.

Una dintre cele două roci lunare oferite României a dispărut.

"După ce cuplul Nicolae - Elena Ceauşescu a fost executat în ziua de Crăciun din 1989, moştenitorii acestui înfiorător dictator comunist au vândut-o unui capitalist. Ea se află undeva în lume. O voi găsi într-o bună zi", a declarat anchetatorul american.

Cealaltă este expusă la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti.

În schimb, Joseph Gutheinz Jr. crede că ştie unde se află roca lunară dispărută din Irlanda: "Ea se găsea în Observatorul din Dunsink, dar acolo s-a produs un incendiu".

Fragmentul selenar a sfârşit fără îndoială în molozul cauzat de acel incendiu, ce a fost aruncat apoi la o groapă de gunoi. Se spune că începând din 1977 zeci de curioşi fac săpături în acea regiune, încercând să găsească micul fragment prelevat din scoarţa de pe Lună.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării