118
0
120.000 de oameni cer demisia premierului în Cehia
118
0

În jur de 120 de mii de oameni au protestat marți seara, la Praga fata de premierul Andrej Babis, suspectat de fraudă cu subvenții europene.

Foto: captură video

A fost cea mai mare manifestaţie organizată în Cehia, după căderea regimului comunist. Ţara risca să piardă fonduri europene, dacă auditul realizat de Comisia Europeană va stabili că premierul este în conflict de interese, din cauza afacerilor sale, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

Protestatarii au umplut până la refuz Piața Wenceslas, principala arteră a capitalei şi loc simbolic pentru istoria Cehiei.
Acolo au avut loc marile proteste din timpul Revoluţiei de Catifea din 1989.

Din luna aprilie, sunt organizate în mod regulat proteste împotriva premierului Andrej Babis și a ministrului Justiției, suspectat că vrea să oprească urmărirea penală a șefului guvernului.

Miliardarul Andrej Babis este suspectat de fraudare a subvențiilor europene și conflict de interese, potrivit rezultatelor preliminare al ale unui audit întocmit de Comisia Europeană.

Potrivit unui document de 70 de pagini, publicat de presă ceha, Comisia Europeană ar considera că Andrej Babis, al doilea cel mai bogat om din Cehia, continua să aibă beneficii din holdingul său agro-alimentar.

În consecinţă, el ar trebui să ramburseze toate subvenţiile provenite din fonduri structurale ale UE primite de Agrofert începând din februarie 2017, adică 17,4 milioane de euro.

În vârstă de 64 de ani, Andrej Babis este fondatorul unui concern din care fac parte afaceri în agricultură, alimentaţie şi media. În 2017, el a încredinţat unor tertzi- managementul concernului Agrofert şi respinge acuzaţiile că deţine în continuare controlul.

De origine slovac, Andrej Babis a fost membru al Partidului Comunist înainte de 1989 şi este acuzat că ar fi făcut parte din poliţia secretă comunistă.

Comisia Europeană refuza să comenteze dosarul atât timp cât procedurile de audit sunt în curs. Dacă scăpările din presa se vor confirma, Cehia risca să piardă fonduri acordate de Uniunea Europeană pentru sectoarele agriculturii, industriei chimice, alimentaţiei, presei şi sănătăţii, prin proiecte lansate începând cu 2018.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter