main logo
1448

Un elicopter din Moldova interzis în UE a aterizat de urgență în Lituania

Un elicopter moldovenesc a aterizat de urgență sâmbătă, în orașul Vilnius din Lituania.

Un elicopter din Moldova interzis în UE a aterizat forțat în LituaniaFoto: rubaltic.ru

Potrivit rubaltic.ru, elicopterul moldovenesc a fost obligat să aterizeze în Lituania pentru că nu avea dreptul să se afle în spațiul aerian al Uniunii Europene, transmite Știri.md.

Acesta ar fi fost interzis în UE încă din aprilie 2019.

Sursa citată menționează că este vorba despre elicopterul Mi-8, deținut de compania înregistrată în Moldova Valan International Cargo Charter. 

Potrivit serviciului de transport aerian lituanian, compania a fost inclusă în lista neagră a UE în primăvara anului trecut, din cauza nerespectării standardelor internaționale de siguranță a aeronavelor. 

Despre interdicție s-a aflat în timpul zborului în spațiul aerian lituanian.

"Între timp, elicopterul a zburat deja în spațiul aerian lituanian. Centrul lituanian de control al zborurilor a dat instrucțiuni să se întoarcă la locul decolării, însă pentru aceasta nu a existat suficient combustibil la bord. Din motive de securitate, elicopterului i s-a permis să aterizeze pe aeroportul Vilnius", a declarat Iulia Cijene, manager de comunicare din cadrul departamentului de Dezvoltare Strategică și Programe Internaționale Oro Navigacija.

Potrivit informațiilor preliminare, elicopterul a zburat la Vilnius din Sankt Petersburg. 

La bord se aflau șase cetățeni ai R. Moldova. 

Ulterior, aeronava a fost lăsată să decoleze de la Vilnius la Chișinău. Elicopterul ar fi revenit la Chișinău luni, 2 martie.

Amintim că la sfârșitul lunii ianuarie, un elicopter al R. Moldova a fost atacat în Afganistan.

Elicopterul model Mil Mi-8MTV-1, înregistrat în Republica Moldova a fost atacat în localitatea Kajaki, provincia Helmand din Afganistan, în timp ce efectua o misiune umanitară, transportând produse alimentare.

De menționat că proprietar al elicopterului este compania moldovenească Aim Air SRL, care prestează servicii pentru forţele aeriene ale Afganistanului. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării