main logo
3168

Turci expulzați: Ex-vicedirector SIS și șeful BMA, puși sub învinuire

Un ex-director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), a fost reținut pe un termen de 72 ore și pus sub învinuire, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave.

Turci expulzați: Ex-vicedirector SIS și șeful BMA, puși sub învinuire

Aceasta după ce Procuratura Chișinău, în cooperare cu ofițerii SPIA al MAI și Serviciului de Informații și Securitate instrumentează cauza penală privind excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, de către factori de decizie din cadrul Biroului Migrație și Azil al MAI și SIS, în cazul declarării drept persoane indezirabile şi îndepărtarea de pe teritoriul R. Moldova a 7 cetăţeni ai Turciei, transmite Știri.md. 

Temei pentru pornirea respectivei cauze penale au servit materialele anchetei de serviciu, efectuate de SPIA al MAI, precum şi hotărârea de condamnare a statului nostru la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor turci, îndepărtaţi în luna septembrie anul 2018, din Republica Moldova în Turcia, transmite Știri.md.

Astfel, prin hotărârea din 11 iunie 2019, CEDO a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite 125.000 de euro pentru cinci cetăţeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate, ceea ce constituie un prejudiciu în proporţii deosebit de mari, cauzat intereselor publice. 

Amintim că pe 5 septembrie 2019, în cadrul acestei cauze penale a fost înaintată învinuirea directorului Biroului Migrație și Azil (BMA) pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave, cu solicitarea către MAI privind suspendarea din funcţie, aplicându-i măsura preventivă - obligarea de a nu părăsi ţara.

În continuare, se efectuează acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării