14 februarie, 09:41
2 261
5
Suma fabuloasă câștigată de 2 hackeri din Moldova care spărgeau conturi
14 februarie, 09:41
2 261
5

Un bărbat de 49 de ani și un tânăr de 19 ani din Capitală au fost reținuți de oamenii legii, aceștea fiind bănuiți de comiterea infracțiunilor informatice.

Potrivit polițiștilor, cei doi spărgeau cutiile poștale, conturile din rețelele de socializare și aplicațiile de mesagerie și cereau ulterior de la victime bani, pentru a-și putea răscumpăra conturile, transmite Știri.md.

„Bănuiții își realizau intențiile criminale prin atacuri informatice de tip „phishing”, adică inițial aceștia transmiteau o adresă electronică către cutia poștală sau pe contul reţelei de socializare a victimei.

Ulterior, după accesarea adresei capcacă de către victimă, suspecții intrau în posesia datelor de logare și de mesagerie, secretelor comerciale, datelor bancare, imaginilor personale şi intime ale victimelor”, se spune într-un comunicat.

Pe lângă asta, bărbații ofereau și servicii ilegale din anul 2016 și până în prezent, prin intermediul forumurilor închise, precum și website-urilor speciale concepute pentru primirea comenzilor de acest gen.

Astfel, pentru spargerea cutiei poștale „Gmail”, bănuiții încasau circa 13.700 lei, pentru spargerea rețelei de socializare „Odnoklasniki”, aproximativ 3.000 lei. 

Venitul ilegal obținut de suspecți, în perioada de 4 ani, se estimează la circa 5.000.000 lei.

În rezultatul perchezițiilor efectuate de polițiști cu sprijinul ofițerilor de la BPDS „Fulger”, la domiciliile suspecților au fost depistate și consfiscate calculatoare, telefoane mobile și dispozitive de stocare a informației.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru comiterea infracțiunii de „acces ilegal la informaţia computerizată” și „fraudă informatică” în proporții deosebit de mari. 

Cauza a fost inițiată urmare a unei plângeri depuse de un administrator al unei companii din Rusia, care ar fi devenit victima unui atac din partea acestora.

Dacă vinovăția persoanelor culpabile v-a fi dovedită în instața de judecată, sustepcții riscă pedeapsă cu închisoarea de la 4 la 9 ani.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter