main logo
8523

Sorin Stati dezvăluie cum se făcea contrabandă cu țigări prin România

Ex-directorul MoldATSA, Sorin Stati, a făcut publice mai multe informații despre cum se făcea contrabandă la frontiera moldo-română.

Sorin Stati dezvăluie cum se făcea contrabandă cu țigări prin RomâniaColaj: Știri.md

Potrivit lui, chiar dacă Procuratura Generală se află încă sub regimul Plahotniuc, cetățenii trebuie să cunoască cine sunt adevărații vinovați, transmite Știri.md. 

Astfel, Stati a povestit cu amănunte cum cetățeanul moldovean Arcadie Stepanovici a încercat să treacă peste 130.000 de țigarete de contrabandă prin postul vamal Costesti-Stânca și în loc să fie reținut pentru infracțiune, acesta a fost acoperit și ajutat de către procurorul PCCOCS Igor Rusnac, șeful Directiei Nord a INI, Igor Susarenco și de șeful secției nr. 2 a Direcției Nord a INI, Tudor Strună.

Știri.md publică dezvăluirea integrală:

"Deja a venit timpul să fac publice unele probe despre care am menționat în emisiunile de la TV8. Ținând cont de faptul că Procuratura Generala încă este dependentă de fostul regim și deloc nu se axează pe investigarea infracțiunilor descrise de mine, astfel acoperind pe criminali ca Gheorghe Cavcaliuc, Maxim Ciubaciuc, Igor Susarenco și alții, eu consider că între timp Patria și cetățenii trebuie să-și cunoască “eroii” săi și faptele acestora.

De către Oficiul "Nord" al PCCOCS, în persoana procurorului Igor Rusnac, în baza materialelor remise de către angajații secției investigarea fraudelor economice a Directiei Nord a Inspectoratului Național de Investigații, a fost pornită cauza penala în baza art. 248 CPRM, pe faptul că cet. Arcadie Stepanovici (nume de familie) transporta articole de tutun prin contrabandă din Moldova în România, prin postul vamal Costești-Stânca. În cadrul cauzei penale au fost efectuate mai multe măsuri speciale de investigații ca interceptarea telefoanelor, filarea, și alte măsuri operative, ceea ce a permis ca figurantul dat fiind la volanul mijlocului de transport Mercedes Sprinter, cu care transporta peste hotare ca contrabandă articolele din tutun, să fie reținut chiar în postul vamal Costești-Stânca. 

La reținere a participat personal și procurorul PCCOCS Igor Rusnac și angajații secției nr. 2 a Directiei Nord a Inspectoratului Național de Investigații. După implicarea șefului Direcției Nord a INI, Igor Susarenco și a șefului secției nr. 2 a Direcției Nord a INI, Tudor Strună în situația dată, infractorul nu a fost reținut, nu a fost ridicat automobilul în care se aflau articolele de tutungerie, mai mult ca atât persoana în cauză a continuat activitatea sa ilegală deja sub protecția poliției.

Drept dovadă că persoana data și-a continuat activitatea sa infracțională este faptul că ulterior, peste circa jumătate de an a fost reținută de către poliția de frontieră română. Organele de drept ale României au plasat în presă urmatoarea informație:

În data de 31 martie 2018 în jurul orei 19.25, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, I.T.P.F. Iași, pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în ţară, Ruslan Cecan., cu cetățenie română  şi Republica Moldova, în vârstă 41 de ani, conducând un microbuz marca Mercedes Sprinter, ce avea aplicate plăcuţe de înmatriculare bulgăreşti. Bărbatul era însoţit de cetăţeanul moldovean Arcadie Stepanovici, în vârstă 43 de ani, proprietarul mijlocului de transport. In urma efectuarii  controlului amănunţit asupra mijlocului de transport, sau descoperit ascunse în podea, sub scaunul din dreapta faţă şi în plafonul microbuzului, cantitatea totală de 130.200 țigarete, diferite mărci, cu timbru de acciză R. Moldova şi de provenienţă Duty-Free.

Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea documentelor prezentate la control pentru autovehicul, lucrătorii noştri au procedat la efectuarea de verificări specifice, ocazie cu care sa stabilit faptul că numerele de înmatriculare bulgăreşti ale maşinii aparţin altui vehicul.

Potrivit declarației de avere Igor Susarenco pe parcursul activității sale din salariul de polițist a procurat 3 apartamente în municipiul Chișinău, un lot de pământ în or. Durlești, un automobil de model Toyota, anul de fabricație 2016, valoarea totală a bunurilor declarate fiind aproximativ de 2 milioane de lei, asta în caz dacă în declarația de avere a fost introdusă suma reală a bunurilor date.

Potrivit declarației de avere procurorul Igor Rusnac, care deja a fost avansat în funcție și este șef-adjunct al Procuraturii Edineț, pe parcursul activității sale în Oficiul Nord al PCCOCS, într-o perioadă de timp de aproximativ 2 ani a achiziționat un automobil de model Mercedes E-220, anul fabricației 2009, acesta a declarat că a achitat pentru autoturism 100.000 lei, însă conform prețurilor de pe piața auto așa model valoreaza circa 15.000 euro, la fel procurorul a mai cumpărat și un automobil de model Dacia Duster anul fabricatiei 2012, achiziționându-l la suma de 6.700 euro, la fel pe piața auto modelul dat valorează mai scump.

Șeful secției nr. 2 (fraude economice) din cadrul direcției Nord a Inspectoratului Național de Investigații, Fiodor Strună, pe parcursul activității sale, conform declarației de avere în ultimii 3 ani, a achiziționat un apartament în mun. Bălți cu suprafața de 64 m.p., declarând că acesta costă 210.000 lei, în realitate bunul dat valoreaza 35.000 - 40.000 euro, ultimul a mai cumpărat două automobile care nu au fost incluse în declarația de avere, un automobil de model Tayota-Pryus în valoare de 10.000 euro și Tayota Camry în valoare de 20.000 euro, automobilele date sunt înregistrate după socri săi, care sunt pensionari.

În luna decembrie 2014, Grigore Petrenco a demascat o listă de „procurori şi poliţişti de buzunar” care „deservesc interesele lui Plahotniuc” în dosarul fabricat pe numele lui Amerberg şi Grigorciuc, supranumită şi „lista călăilor regimului”. „Public pe 4 pagini lista tuturor poliţiştilor şi a procurorilor care execută comenzile grupării criminale a lui Plahotniuc în dosarul lui Amerberg  şi Pavel Grigorciuk . Aceste feţe trebuie să fie pe tabla ruşinii pentru persecuţiile politice, fabricarea dosarelor, interceptări telefonice ilegale, urmărirea activiştilor civici şi ai politicienilor de opoziţie. Aceasta este lista gestapoviştilor lui Plahotniuc, trebuie să-i cunoască toată ţara”, a anunţat atunci Petrenco.

În lista publicată de Grigore Petrenco figurează şi căpitanul de poliţie, Igor Susarenco.

Din informația care a parvenit dintr-o singură sursă, dar care trebuie încă verificata, Gheorghe Cavcaliuc i-a dat indicatie lui Igor Susarenco ca acesta să se ocupe de filarea (urmărirea) mea și să documenteze toate deplasările mele și întâlnirele pe care le am pe parcursul zilei. Igor Susarenco și-a luat concediu de odihnă și deja de ceva timp se afla în Chișinău și execută indicația șefului anterior, împreună cu care au curat contrabanda la Nordul Moldovei. Cum am menționat, urmează să primesc confirmarea acestei informații și din alte surse, dar nici să o ignor acum nu pot".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării