6415
2
Șoferii aruncă cu bani în polițiști: 5 tentative de mituire într-o zi
6415
2

Deși au fost avertizați despre consecințele oferirii de mită, șoferii provoacă oamenii legii să primească surse bănești în schimbul ignorării încălcărilor.

Colaj: Știri.md

Potrivit INP, doar într-o singură zi au avut loc 5 încercări de a mitui polițiștii, transmite Știri.md

Primul caz a avut loc ieri-dimineață la Bălți, unde inspectorii de patrulare au sancționat șoferul unui automobil de marcă Toyota pentru neacordarea de prioritate pietonilor. Tânărul de 20 de ani, din satul Ciolacu-Nou, raionul Fălești, a încercat să scape de sancțiune oferindu-i ofițerului de patrulare 200 de lei. 

Deși a fost avertizat că este pasibil de răspundere penală pentru acest fapt a lăsat bancnotele în sertarul automobilului.

Șase ore mai târziu, același scenariu a avut loc în sectorul Buiucani al Capitalei, unde polițistul de patrulare a observat cum bărbatul de la volanul unui Ford Transit se deplasa cu mai mulți pasageri decât îi permite caracteristica tehnică a autovehiculului. 

Șoferul de 39 de ani l-a rugat pe polițist „să se rezolve cazul pe cale amiabilă” propunându-i 150 de lei. Deși polițistul a refuzat să ia, bărbatul a lăsat bancnotele pe bancheta din spate a echipajului de patrulare.

Iar la nici o oră de la acest caz, la intersecția străzilor Al. Pușkin și Columna din Chișinău, o tânără de 29 de ani, la volanul unei mașini de marcă Dacia, a ignorat cerințele indicatorului „sens unic de deplasare” și urma să fie sancționată. 

Doar că pentru a nu primi amenda, aceasta i-a propus inspectorului de patrulare 200 de lei și să-și continue drumul. Chiar dacă a fost avertizată despre consecințe, șoferița a pus sursele bănești lângă mecanismul de schimbare a vitezei din mașina poliției.

La scurt timp, în raionul Orhei, un bărbat de 65 de ani, de la volanul unui Mercedes, depășind limita de viteză, a încercat să corupă inspectorul de patrulare care-i întocmea procesul-verbal cu 400 de lei. Acesta a ignorat aceeași avertizare despre mită și a lăsat banii pe bancheta din față a echipajului poliției de patrulare.

Practic în același timp, în Telenești, pentru depășirea limitei de viteză, un alt bărbat a încercat să scape de amendă și puncte de penalizare. Bărbatul de 30 de ani i-a propus ofițerului de patrulare „să închidă ochii” la încălcarea lui, propunându-i 200 de lei. De această dată, banii au fost aruncați în buzunarul ușii din dreapta.

În acest context, Inspectoratul Național de Patrulare amintește șoferilor că "fiecare încălcare ignorată, mai târziu poate produce o tragedie. Nu mai propuneți polițiștilor alternative amenzilor, iar dacă vă ciocniți cu incidente în care vi se propune sau cere mită, apelați la numerele scurte 112 sau 1520 și denunțați actele de corupție".

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter