main logo
3361

Șefi de la Poștă și ASP: Am fost impuși să-l susținem pe Dodon la alegeri

Directorul general interimar al Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”, Vitalie Zaharia, este acuzat de către directorul Centrului de Poștă Bălți, Vasile Guțu, că în perioada campaniei electorale din cadrul alegerilor prezidențiale din luna noiembrie 2020, a obligat angajații din teritoriu ai Poștei Moldovei să facă agitație electorală pentru PSRM.

Șefi de la Poștă și ASP: Eram impuși să-l susținem pe Dodon la alegeriFoto: tv8.md

Totodată, conducătorul Poștei Moldovei este învinuit că încearcă să falimenteze instituția, după ce s-au înregistrat pierderi financiare colosale anul trecut, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

Vasile Guțu, directorul filialei Poșta Moldovei Bălți, susține că actualul director interimar al Poștei Moldovei ar fi creat pe Viber un grup cu toți șefii centrelor Poștei Moldovei și le dădea indicații ce să facă și cum să activeze astfel încât cetățenii să fie informați că tot ce face întreprinderea ar fi meritele PSRM.

„Prerogativa nou numitului director interimar al Poștei Moldovei, Vitalie Zaharia, este de a politiza instituția. A fost creat un grup pe Viber cu conducătorii centrelor poștale din țară pentru a da indicații ce și cum trebuie să facem pentru a intra în campanie. Poștașii au mers pe la casele multor oameni care au solicitat urna mobilă și au fost infectați, iar pentru recuperarea lor nu s-a oferit niciun ban.

Am fost amenințați de directorul general interimar că ne vom pierde funcțiile, dacă nu ne supunem ordinelor. Am fost invitat și eu și mi s-a comunicat că există o listă a directorilor centrelor poștale care trebuie să-și dea demisia. Eu am refuzat categoric să mă supun acestor ordine, fapt pentru care s-a încercat demiterea mea”, a spus Vasile Guțu în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit acestuia, după cel de-al doilea tur al scrutinului prezidențial, mai exact la 20 noiembrie 2020 s-a început infectarea cu coronavirus mai activă a angajaților Poștei Moldovei, drept consecință a faptului că poștașii au mers din casă în casă și au colectat cereri pentru urna mobilă.

„Perioada octombrie-noiembrie, îmbolnăvirea angajaților Poștei Moldovei a crescut de trei ori comparativ cu luna august-septembrie, iar conducerea instituției nu a acordat niciun suport pentru tratarea persoanelor.

Poștașii au fost impuși să ducă pensiile și alte alocații la toți beneficiarii, deși ei trebuie să facă asta, conform regulamentului, doar la invalizii de gradul I și II, ceea ce reprezintă 20 la sută din beneficiari. Aceștia erau obligați de asemenea să spună că achitarea prestațiilor sociale se face la timp datorită PSRM și nicidecum pentru că oamenii ăștia au lucrat toată viața și au achitat impozite pentru a fi asigurați financiar la bătrânețe”, a mai spus Guțu.

Totodată, directorul Centrului de poștă Bălți afirmă că actualul conducător interimar al ÎS „Poșta Moldovei” încearcă să falimenteze instituția, iar peste 6 mii de angajați ar putea să rămână fără loc de muncă.

Acesta susține că întreprinderea de stat a înregistrat în 2020 pierderi de peste 35 de milioane de lei, deși în 2019 a încasat profituri de puțin peste 35 milioane de lei. Vasile Guțu declară că a obținut datele de la Consiliul de administrare al Poștei Moldovei unde au fost prezentate chiar de către directorul interimar al instituției, Vitalie Zaharia.

Funcționarul mai afirmă că pentru anul trecut și nici curent nu au fost preconizate achiziții de tehnică, utilaje și nici mașini, însă cheltuielile au crescut, iar veniturile și profiturile s-au diminuat, deși anii trecuți, când erau prevăzute astfel de cumpărături pentru instituție, aceasta nu se pomenea într-o astfel de situație financiară precară.

În acest context, deputatul PDM, Alexandru Jizdan, a menționat că va sesiza Procuratura Generală pe acest caz.

Realitatea.md a încercat să obțină o reacție de la reprezentanții ÎS „Poșta Moldovei” la acuzațiile care i se aduc directorului interimar, însă nimeni nu a răspuns la telefon.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării