main logo
1199

Sechestru pe un miliard de ruble aflat pe conturile Carinei Ţurcan, fost manager la Inter RAO

Judecătoria Lefortovo din Moscova a prelungit, până pe 14 februarie 2019, arestul fostului membru al conducerii gigantului rus Inter RAO EES Carina Țurcan, care a fost acuzată de spionaj în favoarea României şi Moldovei.

Sechestru pe 1 miliard de ruble aflat pe conturile Carinei ŢurcanSechestru pe un miliard de ruble aflat pe conturile Carinei Ţurcan

Totodată, la cererea FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) instanţa a dispus punerea sub sechestru a tuturor mijloacelor financiare aflate pe conturile bancare (în ruble, dolari și euro) ale Carinei Ţurcan, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com

Potrivit Kommersant ar fi vorba de o sumă destul de impunătoare, circa un miliard de ruble (peste 15 milioane de dolari), majoritatea pe conturile de la VTB, a doua ca mărime bancă din Rusia.

Potrivit anchetei, ea a fost recrutată în 2004, iar în 2015 ea ar fi transmis serviciile secrete ale Moldovei, documente interne ale Ministerului rus al Energiei. Se presupune că o parte din milioanele deținute Carina Turcan le-ar fi primit ca recompensă pentru acest lucru.

Avocatul acuzatei, Ivan Pavlov, a declarat pentru Kommersant FM că venitul Carnei Ţurcan era semnificativ și nu avea nimic de-a face cu spionajul.

"Cel mai probabil, vom contesta această decizie. Adevărul este că nu vedem nici un motiv pentru confiscarea averii, sau fondurilor pe care le are clientul nostru, pentru că nu este acuzată că a comis o infracțiune cu scop de îmbogăţire. Ea nici nu este acuzată că a primit bani prin surse ilegale", a declarat apărătorul.

Potrivit lui Pavlov venitul anual al moldovencei era de circa 100 milioane ruble, respectiv Carina Ţurcan era un om bogat. Astfel ea beneficia de o remunerare anuală de la Inter RAO EES de 90 de milioane ruble (1,4 milioane de dolari).

Kommersant susţine că în doar opt ani de muncă la Inter RAO, Turcan a câștigat aproximativ 300 de milioane de ruble (4,5 milioane dolari). Dar această sumă nu include veniturile obținute din activitatea în consiliile de administrație ale filialelor, notează ziarul.

De exemplu, Carina Ţurcan a fost mulţi ani preşedinte al Consiliului de Administraţie la Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan, deţinută de Inter RAO EES.

Carina Ţurcan a fost arestată în luna iunie 2018 sub acuzaţia de spionaj.

Ea a lucrat o perioadă în conducerea unuia dintre cele mai cunoscute birouri de avocați din Republica Moldova (Turcan and Turcan devenit ulterior Turcan and Cazac), după care a ajuns șefă în departamentul juridic la Gas Natural Fenosa.

În 2004-2005, a trecut la Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan, în perioada când aceasta a ajuns sub controlul unei firme offshore din Belgia și era într-un veritabil război energetic cu Republica Moldova, care s-a finalizat cu blocarea livrărilor de energie.

După ce Centrala de la Cuciurgan a fost preluată de grupul Inter RAO EES, Carina Ţurcan reapare în funcții de conducere la acest gigant energetic, iar din 2012 este membru al Consiliului de Directori și șefă a Direcției Trading a grupului Inter RAO EES. În plus ea era responsabilă pentru Centrala Termoelectrică Moldovenească (Moldgres) de la Cuciurgan și deține 36.914.877,36 de acțiuni ale Inter RAO EES (0,0354% din capitalul social al companiei).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării