main logo
341

Românul rănit în atacul talibanilor în Kabul va fi transferat în Europa

Ministerul de Externe a anunțat că reprezentantul misiunii diplomatice a României la Kabul, care a fost rănit în atacul talibanilor din capitala afgană, va fi transferat la o unitate medicală din Europa.

Românul rănit în atacul talibanilor în Kabul va fi transferat în Europa

De asemenea, diplomatul ucis în urma atacului va fi repatriat, formalitățile necesare fiind în curs de realizare, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Celula de criză a fost activată la nivelul Ministerului de Externe, după ce un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a fost ucis, iar un altul a fost grav rănit în urma unui atac revendicat de talibani care a avut loc în noaptea de luni spre marți. 

„Colegul nostru rănit în timpul atacului din Afganistan este acum în afara oricărui pericol. Starea sa de sănătate este stabilă și urmează să fie transferat în Europa, pentru a beneficia de asistență medicală de specialitate. 

Totodată, în acest moment, sunt în curs de realizare formalitățile necesare pentru repatrierea corpului neînsuflețit al colegului decedat. 

Suntem alături de familia îndoliată și ne exprimăm regretul profund față de acest deznodământ tragic”, au precizat reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE), într-un comunicat. 

Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, a declarat că românul ucis în atentatul terorist comis în Kabul avea 43 de ani și făcea parte din echipa de securitate. 

Alături de el, alte 15 persoane au murit și peste 100 au fost rănite în urma atacului. 

Teroriștii au atacat o zonă rezidențială în care lucrau numeroși cetățeni străini și în care își desfășurau activitatea mai multe organizații internaționale, inclusiv misiunea diplomatică a României. 

Clădirea Ambasadei României la Kabul a fost distrusă în proporție de 80%. 

Atentatul sinucigaș a fost revendicat de talibani

Atentatul sinucigaş, revendicat de talibani, a fost comis în centrul capitalei Kabul, la scurt timp după o întâlnire a președintelui Ashraf Ghani şi cu emisarul american Zalmay Khalilzad dedicată proiectului de acord de pace cu insurgenţii afgani, relatează Agerpres. 

Atacul a fost comis într-un moment în care televiziunea afgană era difuzat un interviu cu Zalmay Khalilzad, în care acesta a vorbit despre un posibil viitor acord de pace cu talibanii. 

Ministerul de Interne din Afganistan a anunțat marți dimineață că 16 oameni au murit în urma atacului cu mașină-capcană. 

Alte aproape 120 de persoane au fost rănite în atac, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului afgan de Interne. 

Cel puţin 400 de cetăţeni străini au fost salvaţi şi transferaţi într-un loc sigur de poliţia afgană. 

De la începutul anului, cel puţin 193 de oameni au fost ucişi şi 897 au fost răniţi în atacuri care au avut loc la Kabul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării