9 oct, 2019 17:40
570
0
Peşti morţi într-un lac din Chișinău. Explicația Agenției de Mediu
9 oct, 2019 17:40
570
0

Peşti morţi într-un lac din sectorul Rîşcani din Capitală. Un pescar a făcut publică o postare pe Facebook, în care a scris că mirosul din preajma lacului din Parcul Afgan este insuportabil, iar apa are o culoare stranie.

Foto: facebook.com

Tot aici bărbatul a ataşat şi o poză, care a strânit un val de comentarii din partea internauţilor, transmite Știri.md cu referire la publika.md

În acest sens, Agenția de Mediu s-a autosesizat privind gradul de turbiditate înaltă a apei și moartea câtorva pești. 

Colaboratorii Laboratorului au prelevat o probă de apă în care a fost verificat conținutul de oxigen dizolvat în apă, care indica -1,27 mg/L, ceea ce dovedește că calitatea apei acestui bazin acvatic nu corespunde normelor la parametrul dat, norma de oxigen dizolvat pentru această perioadă a anului fiind 6mg/L.

Scăderea cantităţii de oxigen din apă determină:

- pierderea caracterului de prospeţime a apei;

- micşorarea capacităţii de autopurificare a apelor naturale, favorizând persistenţa poluării, inclusiv procesul de eutrofizare cu toate efectele ei negative.

Agenția de Mediu informează că, cantitatea de oxigen dizolvat în apă reprezintă un indicator chimic de poluare a apei (apă potabilă, de fântână, din râuri și lacuri). Oxigenul se găseşte dizolvat în apă, sub formă de molecule O2 și provine din: dizolvarea oxigenului din aerul atmosferic, în contact cu apa. 

Din acest motiv apele de suprafaţă conţin mai mult oxigen, decât apele subterane. 

Solubilitatea oxigenului este influenţată de: temperatura aerului, temperatura apei, presiunea atmosfericã, lumină, climă, suprafaţa de contact, compoziţia chimică şi biologică a apei.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter