main logo
1284

Patru grupări criminale, destructurate de PCCOCS și SIS. 18 reținuți

Patru grupări criminale destructurate, 52 de percheziții și cel puțin 18 persoane reținute, dintre care un cetățean pachistanez, un anagajat MAI și un angajat ASP, sunt rezultatele unei operațiuni de amploare efectuată de către PCCOCS în comun cu SIS.

Patru grupări criminale, destructurate de PCCOCS și SIS. 18 reținuțiPercheziții la Agenția Servicii Publice: Un șef de secție, reținut

Membrii acestora nu se cunoașteau, însă colaborau printr-un intermediar, transmite Știri.md.

Potrivit anchetei, angajatul MAI facilita perfectarea actelor moldoveneşti pentru persoane originare din țări cu risc terorist sporit, implicit pentru un cetăţean pakistanez, care provine dintr-o regiune cu risc sporit de activitate teroristă.

În același timp polițistul era în conexiune cu un intermediar, care avea legături directe cu un funcţionar din cadrul Agenţiei Servicii Publice care se ocupa de confecționarea clandestină a actelor oficiale.

Pe parcursul documentării cazului, în vizorul procurorilor PCCOCS și ofițerilor SIS au ajuns mai multe persoane, printre care un angajat al unei companii de transport de persoane și colete către statele membre ale Uniunii Europene. 

Acesta a recunoscut existenţa unei scheme de transportare ilegală a persoanelor fără acte de identitate, inclusiv aflate în căutare, și a cetățenilor străini, originari din țările cu risc terorist sporit, către Uniunea Europeană, prin tranzitarea teritoriului României.

În cadrul celor 52 de percheziții, autoritățile au reținut 18 prsoane și au ridicat în total 100 de acte false, care erau fabricate într-un laborator clandestin, folosind serviciile ASP, dar și 30.000 de euro, arme și muniții. 

Astfel pe numele a 8 persoane au fost emise mandate de arest pe un termen de 30 de zile, iar în privința celorlalți membri ai grupărilor criminale urmează ca instanța să se pronunțe asupra demersurilor procurorilor.

În caz că vinovăția acestora va fi demonstrată suspecții riscă pedeapsă sub formă de închisoare după cum urmează:
• Organizarea migraţiei ilegale – art. 362/1 Cod penal- de la 5 la 7 ani de privațiune de libertate;
• Trecerea ilegală a frontierei de stat – art. 362 Cod penal- de la 5 la 7 ani de privațiune de libertate;
• Șantaj – art. 189 Cod penal- de la 5 la 7 ani de privațiune de libertate;
• Contrabandă de mijloace bănești – art. 248 Cod penal- de la 3 la 10 ani de privațiune de libertate;
• Spălarea banilor – art. 243 Cod penal – de la 5 la 10 ani de privațiune de libertate;
• Confecţionarea, deţinerea, vânzarea și folosirea documentelor oficiale – art. 361 Cod penal- până la 5 ani de privațiune de libertate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării