main logo
715

Pagube de milioane de lei în urma ploilor. Agricultorii: Nu am putut salva nimic

Mai mulți agricultori din nordul țării vor rămâne în acest an practic fără venituri. Asta după ce ploile cu grindină din acest sezon au distrus tot ce-a fost pe câmpuri.

Pagube enorme în urma ploilor. Agricultorii: Nu am putut salva nimicColaj: Știri.md

În urma precipitațiilor au fost afectate sute de hectare de floarea soarelui, grâu, porumb, soia, dar și sute de ha de livezi de mere, cireș, vișin și prun. Care este situația la zi în raionul Ocnița aflați din materialul nostru, transmite Știri.md cu referire la tvc.md

Fermierii plâng de jale lângă culturile agricole, deoarece în urma ploilor, totul a fost înnămolit și distrus de piatra puternică. Victor Varvaravici locuiește în satul Unguri, raionul Ocnița.

Bărbatul are câteva hectare de livezi de mere. El practică agricultura de 15 ani, dar spune că așa distrugeri ca anul acesta, nu a mai văzut niciodată, iar livezile pe care le întreține pe jumătate au fost înghițite de ploaie.

Victor Varvaravici, agricultor: „Ploile au fost așa, încât nu era posibilitatea să intri aici, în această livadă. Am cumpărat chimicalele din satul Pocrovca, a fost și agronomul, toți au fost, dar nu s-a putut face nimic, să salvăm, nimic nicicum nu a fost posibil.”

Pentru a întreține livezile de mere pe care le are, stăpânul a luat și un împrumut de la bancă. Iar după toate pagubele produse de ploile torențiale, bărbatului îi este frică că nu va avea bani nici pentru achitarea datoriilor.

Victor Varvaravici, agricultor: „Nu văd o posibilitate ca să întorc cumva banii. Nu știu dacă vor fi bune măcar pentru su ca să-mi întorc măcar jumătate din cheltuieli.”

Fermierul spune că după toate cele întâmplate nu mai știe dacă se mai merită să se ocupe de agricultură, deoarece investește bani, dar fără niciun rost.

Victor Varvaravici, agricultor: „Aici mulți oameni au suferit în acest an, oriunde ai intra în livadă, la noi a fost peste tot ploaie cu grindină. Mai este acolo un loc, merele aproape nu se văd, jumătate din mere nu mai sunt.”

Potrivit autorităților raionale, ploile torențiale de la sfârșitul lunii mai începutul, lunii iunie și de pe data 2 iulie au distrus mai multe terenuri agricole din 12 localități ale raionului Ocnița, dintre care 8 localități s-au ales cu pagube destul de mari.

Veaceslav Pîșlaruc, specialist, Direcția Agriculturii, raionul Ocnița: „Au fost afectate undeva 800 de ha de floarea soarelui, 250 ha de porumb, au fost afectate 480 de ha de grâu, au fost afectate 432 de ha de soia dintre care 60 de ha de soia au fost reînsămânțate, deoarece pierderi au fost undeva la 90-95 de procente, au fost afectate 5 ha de sfeclă de zahăr, 17 ha de legume, 34 ha de lucernă.”

Totodată, în raion au avut de suferit și peste 900 de ha de plantații multianuale: livezi de mere, livezi de cireș, vișin și prun. Potrivit autorităților, vineri la Ocnița, va fi organizată o comisie, unde vor participa toți agricultorii care au avut pagube în urma ploii și vor cere ajutor de la Guvern.

În valoare materială, pagubele produse în Raionul Ocnița se ridică la peste 48 de milioane de lei.

Menționăm că potrivit datelor prezentate de către Secretarul General de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu, în cadrul Comisiei agricultură şi industrie alimentară a Parlamentului, la nivel de țară, peste 38 de mii de hectare de terenuri agricole, au fost afectate în acest an de calamităţile naturale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării