Comunicați țării o știre importantă!×
1
  • 0
  • 2
  • 0
  • 1
  • 0
3
  • 0
  • 2
  • 0
  • 1
  • 0
3
7K

Medici din Ungheni, acuzați de moartea unui copil. Reacția spitalului

Un copil de șase ani din Costuleni, Ungheni s-a stins în ziua de Crăciun, iar părinții spun că nu i s-a acordat asistența medicală necesară.

Medici din Ungheni, acuzați de moartea unui copil. Reacția spitalului

Deși era în stare gravă, doctorii de la salvare i-au pus o injecție și au plecat, iar medicul din sat era de negăsit în zi de sărbătoare. Oamenii s-au plâns la poliție și cer ca personalul medical să fie tras la răspundere, transmite Știri.md cu referire la Protv.md

Părinții lui Andrian povestesc că în jurul orei 2, băiețelul lor avea febră mare. Și pentru că starea sa se înrăutățea tot mai mult, pe la patru dimineața au chemat ambulanța. Echipajul a ajuns peste aproximativ 35 de minute.

Igor Jitariuc, tatăl: „S-au uitat la băiețel în gât, i-au pus o injecție și au spus că totul va fi bine. Să îi faceți masaj cu apă și oțet și învăliți-l cu o pătură”.

Mama: „L-a controlat și a spus că are glande”. 

Medicii de la ambulanță nu au așteptat nici măcar să vadă dacă micuțului îi scade temperatura, spun părinții. 

Igor Jitariuc, tatăl: „Cum să pui injecție la un copil cu 40 temperatură, să semnezi foaia și să pleci. - Câte minute au stat? - Au venit la 04:46. Au stat maxim până la 05:05”. 

Părinții au intrat în panică după ce recomandarea medicilor de la salvare de a face frecție cu oțet și de a înveli copilul cu o pătură nu a dat rezultate. La șase ore după plecarea ambulanței, oamenii au sunat medicul din sat. Fiind, însă, ziua de Crăciun pe stil vechi, femeia nu a intervenit. 

„A spus dați-i ceai și dacă o să fie mai rău chemați salvarea și spuneți că nu ați găsit nici un medic în sat. Era sărbătoare la ea”.

„Mi-a închis telefonul și nu mi-a spus nimic”. 

Medicul din localitate a refuzat să discute cu noi.

„Nu am fost acasă. Mă scuzați, nu vă spun nimic”. 

Între timp, micuțului au început să-i apară puncte pe față, iar pe la amiază, părinții au chemat din nou urgența de la Ungheni. Echipajul, altul decât cel care venise noaptea, a luat copilul pentru a-l duce la spital.

„Ne-au spus luați-l cu o păturică și fuga la spital. Târziu”. 

La aproximativ 15 ore de la prima solicitare a ambulanței, Andrian s-a stins la spital.

„Să fie pedepsiți, iar alți copii să nu aibă de suferit. În loc să îl duc la grădiniță îl duc la cimitir”. 

„Cine o să mă mai strige mama...” 

Părinții au ales să facă autopsia în raionul vecin, la Nisporeni. Ei spun că medicul legist i-ar fi informat că fiul lor putea fi salvat dacă ar fi primit tratamentul necesar la timp. 

„Cel care a ieșit de la autopsie a ieșit plângând și a spus că copilul trebuia să trăiască, s-a dus cu zilele. Dacă era dimineața, copilul avea să fie sănătos”. 

Șeful Serviciului Medical de Urgență Ungheni le-a interzis medicilor să discute cu echipa Pro Tv. În afară camerelor, însă, medicul care a venit la a două solicitare ne-a spus că micuțul făcuse meningită și nu putea fi salvat. Aceasta ne-a arătat explicația scrisă de medicul din prima salvare ajunsă la micuț, în care acesta susține că părinții au fost cei care au refuzat spitalizarea.

„Cazul se discută, nu am ce vă spune. - Părinții vă acuză că nu ați luat copilul. Cum se tratează un copil cu 40 temperatură, se lasă acasă? - Toate întrebările la serviciul presei”.

Familia mai are o fetiță de doi ani. La recomandarea medicilor, aceasta trebuia să treacă un control medical pentru a se stabili dacă nu a contractat meningită. 

”Iau fetița mă duc la ei la Ungheni, îmi spune să merg acasă că nu este medicul care să i-a analiza, veniți mâine. A doua zi vine iar mama de la 8, stă până la amiază și apoi îi spune că nu e analiza acolo, o să trimită în sat. După ce am spus că mă duc la Chișinău, s-au gândit să vină”.

Astăzi, Andrian a fost înmormântat. Părinții au împrumutat bani din sat ca să organizeze funeraliile, întrucât familia are venituri modeste.

„Soția distrusă, eu tot. Fetița îl caută, îl strigă bădița, bădița”. 

Purtătorul de cuvânt al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească ne-a spus că instituția nu a primit o plângere în acest caz, însă în urma solicitării noastre se va informa și va reveni ulterior cu o reacție.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
Ați găsit greșeală?
Vă rugăm să ne anunțați!×
Citește și
article image
Medicii și farmaciștii cu indemnizații majorate până la 120.000 de lei
1
530
article image
Rusia: Copil, salvat după ce a petrecut 2 nopţi într-o pădure siberiană
1
368