main logo
356

Manifestanții pro-democrație, atacați brutal de bărbați în Hong Kong

Furia populației crește în Hong Kong, după atacurile brutale împotriva manifestanților pro-democrație lansate de agresori suspectați că ar face parte din temutele triade, violențe soldate cu zeci de răniți și care agravează criza în care a căzut fosta colonie britanică.

Manifestanții pro-democrație, atacați brutal de bărbați în Hong KongFoto: france24.com

Valul de contestare care a început în 9 iunie au luat o turnură sinistră duminică: bande de oameni înarmați cu bâte, îmbrăcați în majoritate în tricouri albe, au atacat manifestanții pro-democrație care se îndreptau spre casele lor după o nouă manifestație masivă, transmite Știri.md cu referire la hotnews.ro.

În imaginile acestor atacuri comise în Yuen Long, în nordul Hong Kong și difuzate în direct pe Facebook, bărbați îmbrăcați în alb lovesc protestatarii și ziariștii într-o stație de metrou și chiar în vagoane.

Potrivit autorităților, 45 de persoane au fost rănite în aceste atacuri. Un bărbat este internat în stare critică și alte cinci persoane sunt în stare gravă.

Numeroase voci s-au ridicat împotriva poliției fostei colonii britanice care a revenit sub autoritatea Chinei în 1997, acuzând faptul că forțele de ordine au avut nevoie de peste o oră pentru a ajunge la locul atacurilor, în ciuda apelurilor repetate ale persoanelor atacate. 

Poliția este criticată și pentru faptul că nu a arestat nicio persoană, deși agresorii au rămas pe străzile din jurul stației de metrou din Yuen Long până la orele dimineții.

Alte imagini arată bărbați îmbrăcați cu tricouri albe și care pleacă cu mașini cu numere de înmatriculare chinezești.

Lam Cheuk-ting, un deputat democrat, a fost și el rănit.

Acesta a criticat reacția poliției și a dat vina pe "triade".

Aceste incidente alimentează temerile că triadele, organizații criminale prezente atât în Hong Kong cât și pe continent, se implică în criza politică

Yuen Long este situat în Noile teritorii, în apropiere de granița cu China, unde bandele criminale și comitetele rurale pro-Beijing sunt foarte influente.

Atacuri similare împotriva manifestanților din timpul imensei "mișcări a umbrelelor" din toamna lui 2014 au fost imputate triadelor.

Hong Kong este teatrul unor imense manifestații împotriva guvernului local pro-Beijing, în paralel cu confruntări sporadice între contestatari radicali și polițiști.

Mișcarea a plecat de la respingerea unui proiect de lege, suspendat în prezent, și care viza autorizarea extrădărilor spre China.

Dar contestarea s-a extins la revendicări mai vaste, respectiv reforme democratice, instaurarea votului universal și sfârșitul erodării libertăților de care se bucură teritoriul semiautonom, dar și amnistierea persoanelor arestate.

În timp ce bandele înarmate atacau la Yuen Long, poliția se confrunta cu manifestanții radicali din centrul insulei Hong Kong.

Forțele speciale ale poliției au tras cu gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene în manifestanți, care, cu câteva ore mai devreme, aruncaseră cu ouă în Biroul de legătură al guvernului chinez în Hong Kong. 

Wang Zhimin, șeful acestui birou, a vorbit despre o jignire la adresa "întregului popor chinez".

Potrivit acordului de revenire sub autoritatea Chinei, Hong Kong beneficiază de libertăți inedite pe continent, precum independența justiției și libertatea de exprimare, teoretic până în 2047.

Dar mulți consideră că aceste dispoziții se erodează, invocând în special pedepsele de închisoare pentru liderii manifestațiilor pro-democrație.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării