main logo
837

Învinuiți de tortură: Un procuror şi un poliţist, pe banca acuzaţilor

Procurorul Ruslan Cociu și polițistul Victor Ababii, învinuiți de tortură, au ajuns pe banca acuzaților la Judecătoria Chișinău.

Învinuiți de tortură: Un procuror şi un poliţist, pe banca acuzaţilor

Cei doi sunt învinuiți că în 2007 au torturat și au determinat condamnarea la 21 de ani de închisoare a unui bărbat, pentru un omor pe care acesta nu l-a comis. Atât procurorul, cât și polițistul pledează nevinovați, transmite Știri.md cu referire la Crime Moldova.

Potrivit învinuirilor aduse de acuzatori, în cadrul investigării unui caz de omor şi tentativei de omor a unei persoane, comise în 2007 în aproprierea or. Durleşti, Lilian Cociu nu a luat toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea completă şi obiectivă a circumstanţelor cauzei pentru stabilirea adevărului. Astfel, polițistul l-a pus neîntemeiat sub învinuire pe Andrei Crăciun, iar ulterior a remis cauza penală în privinţa acestuia în instanţa de judecată. În consecință, Crăciun a fost recunoscut vinovat, fiind condamnat la 21 de ani de închisoare. În 2013, după ce s-a aflat în detenţie mai bine de 5 ani, bărbatul a fost achitat, întrucât s-a stabilit că infracţiunea nu a fost comisă de către el.

Andrei Crăciun a fost achitat definitiv de Curtea Supremă de Justiție, care a decis ca statul să-i achite o compensație de 1,5 milioane de lei pentru cei 5 ani cât a fost deținut ilegal.

Într-un interviu pentru Crime Moldova, Andrei Crăciun a declarat că a fost condamnat la închisoare doar în baza unei declaraţii în care şi-a recunoscut vinovăția, după ce a fost maltratat. „Am vrut doar să scap cu viaţă, să mă scoată din izolatorul poliţiei şi să mă ducă mai repede în penitenciar. Nu mai puteam îndura chinurile, iar dacă nu semnam declaraţia de recunoaştere a vinovăţiei, nu mă transferau”, a menționat Crăciun.

Andrei Crăciun susține că, de fapt, în afară de procuror, este vorba de trei polițiști, care l-au maltratat și l-au impus să-și recunoască vina.

La momentul comiterii infracţiunii Lilian Cociu activa în cadrul Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale, iar poliţistul deţinea funcţia de inspector al Serviciului omoruri şi crime grave al Secţiei Poliţie Criminală din cadrul Comisariatului General de Poliţie mun. Chişinău.

Cei doi au fost suspendați din funcție până la pronunțarea deciziei finale de către instanță. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă până la 7 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Atât Cociu, cât și Ababii, au refuzat să facă declarații pe acest caz.

Pe parcursul carierei sale, Lilian Cociu a fost protagonistul mai multor scandaluri mediatice, legate de unele dosare de rezonanţă. În 2013, Cociu, care lucra în secţia de exercitare a urmăririi penale pe cazuri excepţionale, a fost retrogradat din funcţie, după ce s-a constatat implicarea sa într-un scandal cu prostituate minore.

Lilian Cociu și colegul său, Sergiu Roșu, se aflau împreună cu doi oameni de afaceri într-un apartament de pe strada Docuceav, în compania unor prostituate, când au fost atacați și jefuiți. De comiterea jafului a fost învinuit și condamnat la 16 ani de închisoare David Davitean, fostul cumnat al killerului Vitalie Proca.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării