main logo
7455

Intoxicație cu ciuperci la Rezina: 2 morți. Un copil e în comă

Două femei au decedat, iar un copil de 3 ani a ajuns la spital în stare gravă după ce au mâncat ciuperci culese din pădure.

Intoxicație cu ciuperci la Rezina: 2 morți. Un copil e în comă

Contactată de Știri.md, ofițerul de presă Elena Băetrău a declarat că poliția a fost alertată azi, 8 iunie, de către medicii de pe ambulanță care au fost chemați de către soțul femeii de 26 de ani.

„Cadavrul femeii de 24 de ani era în camera de baie, iar cel al mamei acesteia era culcat pe pat. Vizual asupra cadavrelor nu au fost observate careva semne de moarte violentă.

La fel, la domiciliu se afla și copilul minor de 3 ani, care de urgență a fost transportat la SR Rezina, din motiv că avea vomă și convulsii, fiind internat în secția de reanimare cu diagnoza intoxicație acută”, ne-a spus Băetrău.

Totodată, Elena Băetrău ne-a comunicat că polițiștii au stabilit că pe 7 iunie, în jurul orelor 14:00, soțul împreună cu soția și soacra sa au mers la pădure de unde au strâns ciuperci.

"La orele 22:00, ajungând la domiciliu, femeii de 24 de ani i s-a făcut rău și a plecat în camera de baie, iar mama sa s-a culcat cu copilul minor să doarmă. De asemenea în bucătărie, pe masă în farfurie şi plită în tigaie, au fost depistate ciuperci pregătite", ne-a mai spus Băetrău.

Versiunea preventivă este că decesul a survenit în urma intoxicației acute din cauza consumului de ciuperci.

Cadavrele au fost transportate la CML Rezina pentru stabilirea cauzei decesului.

Starea copilului este gravă, acesta aflându-se în comă.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) are 5 recomandări pentru prevenirea cazurilor de intoxicații cu ciuperci:

- Ciupercile proaspete vor fi achiziționate numai din locuri special amenajate şi autorizate, care au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi care asigură condiţiile de igienă, etichetate și marcate corespunzător;

- Evitarea procurării produselor alimentare (ciuperci) din locuri neautorizate și anume din stradă de la persoane necunoscute strânse din flora spontana (păduri), fapt ce poate duce la apariţia intoxicațiilor, punând în pericol sănătatea consumatorilor;

- Nu folosiți în alimentație decât ciupercile bine cunoscute;

- Consumul de ciuperci crude, chiar și al celor cunoscute, este strict contraindicat;

- Respectarea regimului termic la depozitarea ciupercilor proaspete, inclusiv regimul de prelucrare termică.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării