main logo
1194

IGP, despre gazele lacrimogene la protestul pentru Petic

În legătură cu informațiile din presă, privind asigurarea ordinii publice și securității în perimetrul unde un grup de persoane au venit să-l susțină pe inculpatul Gheorghe Petic, Inspectoratul General de Poliție vine cu precizări.

IGP, despre gazele lacrimogene la protestul pentru PeticIGP, despre gazele lacrimogene la protestul pentru Petic

În timpul ședinței de judecată, în jur de 50 de persoane au venit la sediul Judecătoriei Orhei, în susținerea inculpatului, transmite Știri.md.

După pronunțarea sentinței, la ora 12:35, polițiștii din grupul de comunicare a IP Orhei a cerut să fie deblocat accesul către sediul instanței, pentru transportarea lui Gheorghe Petic și au atenționat că, în caz contrar, se va aplica legea, dar nu s-a făcut uz de forță.

Polițiștii au cerut repetat protestatarilor să deblocheze porțiunea de drum pe unde urma să treacă transportul, însă aceștia au menținut în mod ilegal blocajul. La 12:43, condamnatul a fost urcat în autospeciala escortei, iar angajații INP au deblocat ieșirea și au format un cordon pentru a permite deplasarea în siguranță a autovehiculului.

În timpul formării cordonului, un angajat al Inspectoratului Național de Patrulare a fost bruscat, inclusiv fizic, de unul dintre protestatari, amenințat cu răfuială fizică de către un bărbat din mulțime, astfel, polițistul a aplicat mijloacele speciale, și anume gaze lacrimogene, pentru a opune rezistență agresiunilor și pentru a permite deplasarea transportului în deplina siguranță.

Legalitatea acțiunilor polițistului  urmează a fi examinată de  procuratura din Orhei. 

De asemenea, INP va analiza imaginile video de la acest incident, din perspectiva posibilelor încălcări ale legii, dar și din perspectiva analizării modului de acțiune a angajaților săi.

Poliția solicită celor care organizează astfel de proteste să respecte prevederile legale și să nu mai recurgă la provocări, agresiuni sau încercări de a împiedica activitatea polițiștilor.

Orice fel de abatere de la normele legale atrage răspunderea directă în fata legii a organizatorilor manifestațiilor publice și a celor care au comis ilegalitățile, iar forțele de ordine vor aplica legea pentru a menține ordinea publică, atunci când aceasta este perturbată.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării