main logo
47615

Explozia de la Râșcani: Locuințele victimelor, furate de tineri

A trecut un an de la explozia de pe bulevardul Moscovei din sectorul Râșcani. Două cazuri în care s-au comis furturi din apartamentele victimelor au fost soluționate, alt caz e în derulare, iar promisiunile privind compensații pentru proprietarii care folosesc aragazuri electrice au fost date uitării.

Explozia de la Râșcani: Locuințele victimelor, furate de tineriColaj: știri.md

Care sunt rezultatele anchetei, cum au fost reparate apartamentele, cum se simt proprietarii și cel mai important ce concluzii pot fi trase în urma acestui incident grav au aflat jurnaliștii vedomosti.md, transmite Știri.md. 

Potrivit materialului, victimele incidentului nu prea au vrut să se destăinuie despre cele întâmplate. Acestea au trecut prin șapte cercuri ale iadului, umilinței, lacrimilor, vieții fără adăpost, minciunilor și intimidării oficialilor, înainte de a-și dobândi drepturile legale de a se muta în apartamente mobilate - proprii, legale. Cei mai mulți nu vor să adune un trecut groaznic.

Una dintre victime, pe nume Nadejda, a fost convinsă totuși de jurnaliști și a povestit mai multe detalii din ziua incidentului. Aceasta spune că în momentul exploziei nu a înțeles nimic ce se întâmplă, doar s-a trezit aruncată la câțiva metri. Spune că în jur se auzeau zeci de țipete, iar ea căuta cum mai repede să iasă afară printre dărâmături.

Totuși, după calvarul prin care a trecut, femeia spune că lucrătorii care au făcut reparații în apartamente s-au comportat cu victimele incidentului de parcă aceștia ar fi fost primii dușmani. 

Lucrările au fost făcute de mântuială, iar acum Nadejda nici nu poate spăla ferestrele din locuință pentru că nu au fost instalate conform standardelor.

Tot Nadejda a povestit că unii polițiști și carabinieri au ajutat victimele, iar alții au fost nepoliticoși și aroganți, și chiar au căutat profit. Unul dintre șefii poliției a venit și cu o ofertă deocheată: pentru serviciul de a căuta lucrurile ce lipsesc și obiectele de valoare, cerea răsplată prin relații intime. Da, au fost și jafuri, își amintește femeia. Există multe astfel de cazuri. Aproape toată lumea a furat ceva.

Femeia povestește că locuitorii blocului ascundeau toate obiectele de preț departe de ochii carabinierilor.

Totuși, lucrurile au fost furate. Nadejda a arătat dulapurile și câteva debarale care au fost sparte. Au furat tot ce au putut: bani, aur și bijuterii, telefoane mobile, computere. Iar vecina Nadejdei a rămas practic fără nimic, după ce a lăsat pentru câteva zile apartamentul fără supraveghere.

Referitor la acest subiect, femeia spune că a vorbit cu procurorul Corneliu Bratunov, care declara că au fost deschise 3 dosare penale pe seama plângerilor venite din partea locatarilor. Vinovați de cele întâmplate se fac carabinierii care păzeau în acel moment blocul de locuit.

Două cazuri au fost soluționate prin acordul părților cu plata daunelor, iar un alt dosar este încă în derulare. 

Contactat de Știri.md, ofițerul de presă Natalia Stati a declarat că la IP Râșcani au parvenit plângeri din partea locuitorilor care s-au plâns că au rămas fără bani, aur, telefoane și tablete

Potrivit poliției, au fost pornite 3 cauze penale la o lună după explozie, iar 2 carabinieri au fost reținuți, cauzele penale fiind deja în judecată. 

Amintim că în urma exploziei, patru persoane, inclusiv un copil de 4 ani şi 5 luni, şi-au pierdut viaţa.

Salvatorii au scos de sub dărâmături cadavrul unei bătrâne care era dată dispărută, dar şi corpul unei femei şi al copilului ei de doar patru ani şi cinci luni.

La doar câteva ore după explozia din sectorul Râşcani, la spital s-a stins şi un bătrân de 77 de ani.

Potrivit șefului Procuraturii municipiului Chișinău, Ștefan Șaptefrați, explozia din bulevardul Moscova, din 6 octombrie anul curent, s-a produs ca urmare a unei scurgeri de gaze, dar nu de la butelie, cum s-a presupus inițial, ci de la aragaz.
Se presupune că proprietarul apartamentului în care a avut loc explozia, din neglijență, ar fi lăsat robinetul deschis, lucru care a și dus la umplerea spațiului cu gaz.

Cauza penală, inițiată de procurori, a fost încetată deoarece proprietara apartamentului unde a avut loc explozia a decedat. 

Primăria Chișinău a alocat atunci 10 milioane de lei pentru lichidarea consecințelor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării