541
0
Expert: Blocurile din țară sunt construite cu o vârstă medie de 70 de ani
541
0

De la independență încoace, blocurile de locuit, construite încă în perioada sovietică, au rămas neatinse. S-au făcut lucrări cosmetice, care însă nu sunt în măsură să prevină tragedii ca cea de la Otaci.

Foto: dse.md

O spune un expert de la un ONG din Capitală, care susține că numeroase imobile din țară ar trebui demolate, pentru că sunt foarte vechi și s-ar putea prăbuși în orice moment, transmite Știri.md cu referire la Protv.md

Era necesar să se mai producă o prăbușire răsunătoare ca autoritățile să anunțe că vor fi inspectate toate casele etajate din țară.

Sergiu Gaibu, expert la “Expert-Grup”: De 30 de ani încoace de când este independența, acest sector mai curând a fost ocolit de către guvernele centrale, fiindcă e un sector dificil de abordat, necesită investiții masive, este suficient de complicat de lucrat cu locatarii, mai există și cutuma de pe timpul URSS, cetățenii așteaptă ca cineva să execute lucrările respective”.

Blocuri vechi nu înseamnă neapărat calitate proastă. Problema este că aceste construcții nu au mai fost reabilitate capital, așa cum s-a făcut de exemplu în România, ne spune un expert de la un ONG din Capitală, care a fost implicat în mai multe proiecte imobiliare. 

Sergiu Gaibu, expert la “Expert-Grup”: Noi avem câteva etape de construcție, pe timpul URSS. Prima etapă – Stalinka, primul val, apoi valul de pe timpul lui Brejnev, cu clădiri mai mici, poduri mai joase, ca să asigure mai multe persoane cu spațiu locativ și perioada de după Brejnev când au început să fie construite blocurile din panouri de beton și monoliturile.

Construcțiile vechi au suportat de-a lungul timpului doar lucrări cosmetice, iar densitatea blocurilor multietajate, mai ales în Capitală, ar trebui să ne pună în gardă, susține specialistul.

Sergiu Gaibu, expert la “Expert-Grup”: Ele au fost construite cu o vârstă medie de 70 de ani. Multe dintre ele ajung deja la vârsta care este necesară o reconstrucție capitală sau lucrări inginerești capitale de fortifocare, iar în anumite situații trebuie să fie demolate și construite noi, dar nu există niciun mecanism care ar gestiona un astfel de proces.

Blocuri care arată dezastruos există în mai multe localități. Acum doi ani, în satul Vișiniovca din raionul Cantemir am surprins locatari care trăiau de parcă erau în stare de asediu.

“Se dărâmă tot, uitați la al treilea etaj. - Lemne de ce le-ați adus? - Am adus să fac focul. Plita arde, dar trebuie lemne.

Am transmis astăzi o solicitare la Ministerul Infrastructurii ca să aflam care este situația blocurilor de locuit din țară și ce termen de viața au acestea? Deocamdată nu am primit un răspuns.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter