main logo
555

După 10 ani de la protestele din 7 aprilie, nimeni nu stă la pușcărie

După 10 ani de la protestele din 7 aprilie 2009, încă nimeni nu își ispășește pedeapsa în închisoare. Procuratura a pornit peste 70 de dosare penale pe numele polițiștilor care au maltratat tinerii în comisariate.

După 10 ani de la protestele din 7 aprilie, nimeni nu stă la pușcărieDupă 10 ani de la protestele din 7 aprilie, nimeni nu stă la pușcărie

Ulterior, patru persoane au fost condamnate la închisoare cu executare, dar nici până astăzi nimeni nu se află după gratii. Oamenii legii spun că persoanele vinovate sunt date în căutare și vor ajunge la pușcărie dacă vor fi găsite, transmite Știri.md cu referire la Protv.md

O persoană a decedat, iar zeci de tineri au fost maltratați în comisariatele de poliție începând din noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Polițistul învinuit de moartea lui Valeriu Boboc se plimbă și astăzi în libertate, iar ceilalți polițiști care au maltratat tinerii în penitenciare nu au fost recunoscuți pentru că purtau cagule pe cap, spun astăzi oamenii legii.

Ion Caracuian, șeful secției combaterea torturii, MAI: Iar din acest motiv așa că am decis să pedepsească șefii comisariatelor de poliție. Toate investigațiile au fost finalizate.

Pe atunci, ministru de interne era Gheorghe Papuc. Acesta a fost cercetat penal și condamnat la patru ani închisoare cu executare. Un alt personaj într-o situație similară este fostul comisar al Capitalei, Vladimir Botnari. Inițial, acesta a fost condamnat la doi ani de pușcărie cu suspendare. Ambii au fost achitați.

Iar în anul 2016, Vladimir Botnari a fost numit șef al direcției Securitate din cadrul Moldtelecom. Cei doi au fost învinuiți de neglijență în serviciu. Actualul ministru de interne, Alexandru Jizdan, care în acea perioada era șef al Departamentului Servicii Operative al MAI, nu a figurat în niciun dosar. Am încercat să discutăm cu el despre evenimentele din 7 aprilie, însă ni s-a răspuns că ministrul are agenda prea încărcată. Totuși, la una dintre ședințele guvernului, am reușit să-l întrebăm, dar nu a vrut să răspundă.

Alexandru Jizdan, ministru: Acest subiect nu este pe ordinea de zi, trebuia din timp să mă anunțați. Vrem să știm de ce anchetele nu au evoluat ? Eu vă mulțumesc.

Iar foștii polițiști, Dorin Arteni, Simion Cucerescu și Eduard Podubnai au fost condamnați de Curtea de Apel la câte 5 ani de închisoare pentru tortură. Aceștia, însă, au contestat decizia la Curtea Suprema de Justiție, iar prin decizia de anul trecut a instanței cei 3 polițiști au fost achitați.

După protestele din 2009, s-a anunțat zgomotos că mai mulți polițiști au fost suspendați din funcție. Însă, unii fiind ulterior avansați. Alexandru Pânzari, pe atunci șef-adjunct al Serviciului Operativ al MAI a fost achitat în dosarul 7 aprilie, în care era învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu. Iar în anul 2016 a fost numit în funcța de șef al Inspectoratului General de Poliție la propunerea ministrului de interne, Alexandru Jizdan. 

La fel au evoluat lucrurile în cazul lui Petru Corduneanu, în 2009 șef al Direcției Ordine Publică din cadrul MAI, iar azi consilier municipal PSRM. În urma protestelor de acum 7 ani, Corduneanu și adjunctul său, Dumitru Rusu, s-au ales cu dosare penale pentru că ar fi maltratat-o pe fosta deputată Valentina Cușnir, în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009.

Dorin Chirtoacă, liderul PL: Tinerii au ieșit sincer printr-o revoltă pentru că s-au săturat de regimul Voronin. Nimeni nici nu I-a chemat să iasă în stradă, nimeni nu I-a chemat la violențe. Violențele au fost provocate de provocatori din Federația Rusă și după zece ani nimeni nu-și ispășește pedeapsa.

Totodată, acesta a menționat că au fost provocatori și de la noi, cum ar fi Valentin Zubic, pe atunci viceministru de interne. Acum acesta este șef al unei companii de paza afiliată liderului PD Vlad Plahotniuc. Nu am reușit să luăm legătura cu Zubic pentru că acesta să comenteze declarațiile. Chirtoacă a mai spus că ceea ce s-a întâmplat la 7 aprilie a fost mușamalizat de Plahotniuc.

Statistica  

Dosare penale – 71

În instanţă – 28 

Polițiști achitați - 14

Polițiști condamnați cu suspendare - 11 

În total au fost pornite 71 de dosare penale pentru tortură și depășirea atribuțiilor de serviciu. 28 au ajuns în instanță, celelalte fiind suspendate, inclusiv din cauza că nu a fost stabilită identitatea polițiștilor, întrucât purtau cagule.

Potrivit procuraturii generale, 14 polițiști au fost achitați. În cazul a doi colaboratori de poliție a fost încetată urmărirea penală, iar 11 au primit închisoare cu suspendare, deci se află și ei în libertate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării