main logo
643

Droguri vândute online și expediate prin poștă. Grupul criminal, reținut

O grupare criminală, care a inventat și pus în aplicare o schemă infracțională privind introducerea prin contrabandă a drogurilor pe teritoriul Moldova, comercializarea drogurilor, precum și spălarea banilor rezultați din activitatea criminală, a fost documentată timp de 6 luni.

Droguri vândute online și expediate prin poștă. Grupul criminal, reținutDroguri vândute online și expediate prin poștă. Grupul criminal, reținut

Potrivit circumstanțelor cauzei penale, începând cu în perioada 2017, o persoană în vârstă de 30 de ani, a creat o grupare criminală și a împărțit rolurile între membrii grupării, astfel încât acesta organiza introducerea drogurilor pe teritoriul Republicii Moldova prin poștă și rute internaționale de pasageri, transmite Știri.md

În continuare, liderul grupării precum și alți membri, camuflau drogurile – în spații cu acces public, la rădăcina copacilor, sub borduri, pietre și alte locații, iar prin intermediul unei aplicații speciale, era fixat locul exact de ascundere a drogurilor și transmis prin canalul securizat liderului grupării.

Concomitent, liderul grupării organiza perfectarea cardurilor bancare, inclusiv pe numele altor persoane, pentru a putea gestiona banii rezultați din vânzarea drogurilor.

Astfel, urmărind scopul comercializării drogurilor fără un contact fizic cu cumpărătorul, liderul grupării a creat un ”telegram canal”, unde plasa informații despre comercializarea drogurilor, iar în canalul securizat erau admiși doar utilizatori de încredere, iar persoanele terțe nu aveau acces pe acest canal.

Doritorii de a procura droguri, erau acceptați de către conducătorul grupării în „chat”-ul indicat. Ulterior, ultimul prin intermediul canalului de comunicație securizat, îi instructa referitor la modalitatea de procurare a drogurilor.

Astfel, potențialul cumpărător primea de la liderul grupării, rechizitele unui cont bancar sau conturile portmoneelor electronice, unde urmau să fie depuse mijloace bănești pentru procurarea drogurilor.

Drept confirmare a depunerii banilor, cumpărătorul de droguri expedia prin aplicația „telegram”, organizatorului poza bonului fiscal.

După aceasta cumpărătorul primea de la organizator ”link”, la accesarea căruia cumpărătorul identifica locul unde erau ascunse drogurile, astfel încât vânzătorul și cumpărătorii de droguri nu aveau contact fizic, iar mesajele acestora erau șterse.

Astfel, s-a stabilit că în perioada 2017-iulie 2018, gruparea criminală documentată a spălat bani în sumă de peste 9 mln. lei, rezultați din vânzarea drogurilor, utilizând circa 9 conturi bancare și 160 portmonee electronice.

În rezultatul percheziției efectuate la domiciliu liderului grupării criminale au fost ridicate mai multe carduri bancare pe numele diferitor persoane, peste 600 mii lei, aproximativ 1000 euro, instrumente și obiecte pentru împachetarea drogurilor, aparat de numărat banii, precum și alte obiecte care probează comiterea infracțiunilor.

De către procurorii PCCOCS au fost reținuți și arestați 2 membrii ai grupării criminale, inclusiv organizatorul.

Unul din ei deja au fost diferit justiției, urmărirea penală în privința celorlalți continuă.

Pentru trafic de droguri suspecții riscă până la 15 ani de închisoare, iar pentru spălarea banilor – până la zece ani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării